Над 1300 свободни работни места, основно по морето

1319 са актуалните работни места, обявени в Бюрото по труда в Добрич към днешна дата. Основната част от тях са сезонни, в сферата на туризма.

Над 1300 свободни работни места, основно по морето

Най-много свободни позиции са обявени за Албена – близо 400, над 270 за Златни пясъци и 200 за Слънчев бряг. Освен в курортните комплекси, обслужващ персонал за туристическия бранш се търси още в Балчик, Кранево, Царево, Обзор и каварненско.



В отговор на нуждите на работодателите от квалифицирана работна ръка за летния туристически сезон, през април приключват обученията по професионална квалификация на първите групи безработни лица, включени в проекти от Националния план за действие по заетостта за 2015 г. и реализирани съвместно със социалните партньори на Агенция по заетостта. За придобиване на професионална квалификация по професии, свързани с туризма се обучават 240 лица от област Добрич. На 34 от успешно завършилите ще бъде осигурена субсидирана заетост за период от 3 месеца.

Отново най-малко работни места са обявени за притежаващите трета квалификационна степен – едва 5, за висшисти са 21, като повече от половината са за лекари. За работнически професии местата са 99, като една трета от тях са за шивачи и обущари.