Над 90% от жалбите в Инспекцията по труда са за забавени заплати

359 проверки е извършил екипът на Инспекцията по труда в Добрич за първото тримесечие на годината. 53 са по сигнали и жалби на работници. В над 90% от случаите става въпрос за неизплатени възнаграждения и обезщетения, съобщи директорът на инспекцията Маргарита Антонова.

Над 90% от жалбите в Инспекцията по труда са за забавени заплати

Много често забавяне на заплатите с по 2-3 месеца  има в охранителните фирми. По-голямата част от тях имат обекти на наша територия, но седалището им не е в Добрич. Инспекторите обаче могат да дават предписания само докато лицата са на работа, когато трудовите им правоотношения са прекратени, служителите трябва да търсят правата си само по съдебен ред. Затова Инспекцията по труда трябва да бъде сигнализирана докато са на работа, „ние няма да уведомим работодателя откъде е постъпил сигнала, извършваме си проверките като рутинни“, съветва Антонова. Анализът за 2014 г. показва, че в сравнение с предходните 3 години неизплатените трудови възнаграждения са много по-малко, както и броят на предприятията, които трайно задържат заплати.



За първите три месеца на тази година неизплатените възнаграждения, на база информация от проверките са 26 060 лв. в 5 предприятия. Изплатените забавени заплати са 14 158 лв. в 3 предприятия.

От началото на годината до края на март са констатирани 1584 нарушения на трудовото законодателство, най-често в шивашки, търговски и транспортни фирми. съставени са 69 акта и са връчени 72 наказателни постановления. Половината са обжалвани в съда. Влезлите в сила са 53 на стойност 98 800 лв.