Училището ще започва на 1 или 7 септември

Дебатите около старта на учебната година отново са на дневен ред. Все повече предложения има първият училищен звънец да бие в началото на септември, като през ноември се предвижда кратка почивка на учениците.

Училището ще започва на 1 или 7 септември
Ваканциите кратки, но за сметка на това - на често. Това е бъдещето защото самите деца си го поискали и министерството на образованието е склонно да им го даде, каза днес във Варна министър Сергей Игнатов. Вече се очертава обединение около позицията, че около 1-ви ноември да има кратка почивка за децата. За началото на учебната година предложенията са тя да започва от 1-ви или от 7-ми септември.

Просветният министър даде да се разбере, че вече има съгласие учениците да започват училище на една от двете дати.

По всяка вероятност обаче следващата учебна година ще започне пак на 15 септември.

Неотдавна председателят на комисията по образование в парламента Огнян Стоичков предложи децата да тръгват на училище във втория понеделник на септември.

„Върви се към намаляване на лятната ваканция, която е разточително дълга и смисълът на ваканцията се превръща в забрава на това, което ученикът е научил през учебната година", аргументира се председателят на парламентарната комисия по образование.

Игнатов е на мнение, че българчетата не са последни по грамотност, тъй като заемат първи места на международни ученически състезания.

Относно скандалът в Пещера, където деца трябваше чрез верни отговори на викторина да съставят изречението „Ние сме ГЕРБ, с теб сме по-силни", министър Игнатов заяви, че е назначил проверка.

По думите му са нарушени поне два закона - за народната просвета и за закрила на детето.

Ние се борихме за департизация на училищната и университетската сфера. Не може по този начин да върнем партийното начало в българското училище, каза министър Игнатов. Той допълни, че ако проверката покаже, че има нарушения ще има наложени много сериозни санкции.