Франция изпраща командоси в Либия?

Възможно е Франция да изпрати свои командоси на либийска територия, които да се включат в акцията на Алианса в африканската страна.

Франция изпраща командоси в Либия?

Това стана ясно от думите на Аксел Пониатовски, председател на комитета за външни връзки на парламента, съобщи БиБиСи. Той изрази съмнение в акцията на НАТО в Либия, като изтъкна, че ти би могла да има успех, само ако там започне и сухопътна операция.


 

Въздушните атаки, които са в съгласие с резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН, показаха своите недостатъци, заяви Пониатовски.

 

По думите му действайки само от въздуха, силите на Алианса имат затруднения в това да нанасят удари по мобилни цели. Друг проблем, според него е че пилотите на НАТО различават изключително трудно силите, лоялни на режима на Муамар Кадафи, и тези на бунтовниците. Без информация от земята, силите на коалиция летят напосоки и така се увеличава и рискът от инциденти, посочи още говорителят на комитета.

 

Междувременно, третият по големина град в Либия - Мисрата, продължава да е арена на ожесточени боеве. Броят на убитите според някои информации е достигнал 1 000 души, като над 100 са били убити през последните 48 часа.

 

Френските медии съобщават, че с помощта на Червения кръст с кораб от Мисрата са евакуирани близо 1 000 чужденци. С плавателния съд са спасени предимно граждани на Судан, Чад, Египет и Мароко. Корабът е акостирал късно снощи в Бенгази, който все още е под контрола на бунтовниците.

 

Ройтерс посочва, че канадският генерал Шарл Бушар е обвинил войските на Муамар Кадафи, че стрелят по цивилни в Мисрата. Пред канадската държавна телевизия той е определил тази тактика като непочтена и неморална и е изразил безпокойство по повод хуманитарната ситуация в Мисрата.