Бойко Борисов: До 4 месеца ще изпреварим Румъния, ГДБОП удари хора на Георги Илиев във Варна

Ще дават пари при разкриване на подкупи; Под лупа ще са и извънбрачните съжителства; Съдебните контрареформатори надигат глава

Бойко Борисов: До 4 месеца ще изпреварим Румъния, ГДБОП удари хора на Георги Илиев във Варна

24 часа"



По Великден и празниците през май балканска война за 130 млн. лв.

130,5 млн. лв. ще похарчат българите, решили да отидат на почивка за Великден и за празниците от 1 до 10 май тази година. Това е приблизитено сумата, за която в момента се води тиха Балканска война. Основните воюващи са българските и гръцките курорти, участват и турските.

„Труд"

Бойко Борисов: До 4 месеца ще изпреварим Румъния

До 4 месеца България ще изпревари Румъния по резултати от борбата с корупцията. Това се зарече във Варна министър-председателят Бойко Борисов. "Преди година и половина, когато пак бях премиер, Румъния имаше на всеки 6 месеца мониторингов доклад, а България - на година и половина. Тогава искахме от Европа да ни отделят от съседите за Шенген, а сега какво се случи - дават ни ги за пример. 4 години румънците бяха зад нас, след 3-4 месеца пак ще ги изпреварим", отсече Борисов.

„Стандарт"

Светът след 10 години: Пътуваш с вакуум, браузваш с лещи

Надеждата, че политическият елит е този, който ще въведе промяна в живота на хората, ще лъсва все по-безпощадно като остаряло занимание за наивници. Ако имате колебания за баланса между сторено добро и зло, не само при българските политически лидери, но и световните в последните 15-20 години, то е добре да ги прекратите - най-вероятно лошото ще натежи на везните. Докато се оттекат старите навици за интерес към политиката, вероятно ще се преобърнат още едно-две поколения.

„Монитор"

ГДБОП удари хора на Георги Илиев във Варна

Маскирани ченгета с автомати изтърбушиха вчера рано сутринта различни наркоадреси във Варна. „Има полицаи с автомати в района на жп гарата, изземат компютри от офис сграда", сигнализираха първо очевидци, тръгнали рано на работа. По-късно стана ясно, че на третия и четвъртия етаж в сградата на ъгъла на ул. „Цариброд" се намират офисите на сочения за бос на наркомафията в морската столица Иво Гела, който отдавна живее в чужбина. Преди смъртта на боса на ВИС Георги Илиев Гела се славеше като един от най-приближение на Главния и основен двигател на групировката в търговията с кокаин у нас. По-късно се изнесе от страната и според различни източници се занимава с легален бизнес в страните от бившия Съветски съюз. Друга мишена е била къщата на Радко Иванов-Радул, известен като бащата на Николай Иванов - Ники Шванца. Той пък е връзката покрай любовната си афера с вдовицата на боса на ВИС Мая Илиева, с която вече са разделени.

„Сега"

Кабинетът ще бори корупцията на принципа „проба - грешка"

"Когато установим, че комисията не работи, разпускаме я и правим нова". Така вицепремиерът Меглена Кунева обясни вчера по Нова телевизия как ще спре ширещата се корупция с новия орган, който ще се създаде по нейна идея. Става дума за предстоящото сливане на неработещия БОРКОР с Комисията за конфликт на интереси, станала символ на политическа бухалка, и няколко дирекции от Сметната палата. Те трябва да заработят като едно цяло до края на годината. През септември ще започне процесът на подбор на кадри и тяхното обучение. Въпреки този график премиерът Бойко Борисов се зарече вчера във Варна България да изпревари Румъния до 3-4 месеца.

„Дума"

ГЕРБ вкара още хаос в борбата с корупцията

Пълен хаос предизвикаха предлаганите от ГЕРБ законодателни промени, свързани със съдебната система. Антикорупционната стратегия, която бе представена от вицепремиера Меглена Кунева и правосъдния министър Христо Иванов, пък предлага поредното ново корупционно звено. То ще обединява две структури, които до момента са свързвани само със скандали и редовно са обсипвани с критики в евродокладите - БОРКОР и Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Комисията изобщо не работи - Филип Златанов е подсъдим, а мандатът на членовете изтече отдавна.

Не е ясно остава ли Христо Иванов министър. Бойко Борисов се изказа опосредствено, чрез фейсбук, че имал пълната му подкрепа, но въпреки ПГ на ГЕРБ вчера пробута в ГПК промени, срещу които Иванов категорично се обяви.

„Капитал "

Съдебните контрареформатори надигат глава

Като другите министерства и това на правосъдието има своя Facebook. Портретите на бившите министри - от първия - Димитър Греков, до последния са закачени по стената на коридора на втория етаж на сградата на ул. "Славянска". ??След този на вицепремиера и министър на правосъдието в правителството на Орешарски Зинаида Златанова от стената стърчат два пирона.

Събитията от последните дни на седмицата по всичко показваха, че там съвсем скоро ще бъде окачен и портретът на Христо Иванов (самият той обича да се шегува, че предпочита там да има карикатура на Христо Комарницки).

Подложен на медийна атака, в четвъртък министърът беше бламиран от управляващите, които внесоха зад гърба му проекта на главния прокурор и ВСС за съдебна реформа. Това стана само няколко часа след като Сотир Цацаров заяви, че преустановява участието на представителите на институцията в работните групи в правосъдното министерство

„Преса"

Под лупа ще са и извънбрачните съжителства

Не само за кого са женени, но и с кого живеят на семейни начала ще трябва да обявят пред държавата всичките 6000 висши държавни служители. Това ще бъде записано в нов закон за дейността на единния независим орган за борба с корупцията, който ще проверява високите етажи на властта.

В момента се декларира официалният брак, но не и фактическото съжителство на хората в управлението.

Новата стратегия за превенция и противодействие на корупцията ще бъде официално представена днес в Министерския съвет от вицепремиера Меглена Кунева и правосъдния министър Христо Иванов. Име на бъдещата структура, която ще проверява властта, все още не е измислено, но по план тя трябва да заработи от началото на следващата година.

„Новинар"

Ще дават пари при разкриване на подкупи

Финансови стимули за разкриване на подкупи предлагат от правителството.

Идеята е залегнала в Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията 2015-2020 г. Предвижда се, ако гражданин или длъжностно лице съобщи за нередности, да му бъдат давани пари за помощта в борбата с рушветчийството.

Част от ключовите мерки са заимствани от северната ни съседка Румъния.