Водата в Добрич е била замърсена, следете за качеството й

Информация относно проблемите с водоподаването и качеството на питейната вода в град Добрич разпространи Регионалната здравна инспекция

Водата в Добрич е била замърсена, следете за качеството й

Вследствие падналите през почивните дни валежи, довели до замътване на водата в каптиран извор „Совата“ към помпена станция (ПС) Батово 2, подаващ вода в Зона Стефаново, на 28.03.2015 г. същият е  спрян от експлоатация, като водоподаването в зоната се осъществява от дълбок сондажен кладенец към помпената станция. Поради замътване на водата във водопроводната мрежа в района на МБАЛ и Психодиспансера в Добрич, захранвани от този водопровод, водоподаването към 13 часа  на 29.03.2015 г.,  по данни на водоснабдителното дружество, е променено и се осъществява от Зона Добрич.




На 30.03.2015 г. е извършена съвместна проверка от служители на РЗИ и „ВиК” ЕООД, като са взети проби вода за лабораторен анализ от ПС Батово 2 и пунктове при крана на консуматора в Зона Добрич и Зона Добрич – Запад.

Получените днес резултати при една от изследваните проби от МБАЛ, която до 13 часа  на 29.03.2015 г. е захранвана от засегнатата Зона Стефаново, не отговаря на здравните изисквания по органолептични и микробиологични показатели. Изготвено е предписание до водоснабдителното дружество за предприемане на необходимите мерки.

Предвид възникващите проблеми по В и К системата в резултат на неблагоприятни метеорологични условия, РЗИ  Добрич препоръчва при евентуално съмнение относно годността на водата при крана на консуматора, за питейно-битови цели да се използва бутилирана от търговската мрежа.