Държавата слага стандарт и на лютеницата

След колбасите и хляба, държавата обмисля да въведе стандарт за качеството и на лютеницата. "Тя е национален продукт, всяко българско семейство я консумира", убеден е шефът на новата агенция по храните д-р Йордан Войнов.

Държавата слага стандарт и на лютеницата
След колбасите и хляба, държавата обмисля да въведе стандарт за качеството и на лютеницата.

Това стана ясно от думите на шефа на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов пред „Фокус”.

„Проучваме възможността следващият стандарт да е за лютеницата, защото тя е национален продукт. Всяко българско семейство консумира лютеница”, смята Войнов. Шефът на новата агенция по храните съобщи, че хлябът по новия стандарт „България” ще се появи в магазините на Велики четвъртък.

Войнов е категоричен, че изготвянето на стандарта за хляба е била една от най-важните задачи на агенцията през първия месец от нейното съществуване.

За първи път от 1989 г. бе утвърден стандарт за такъв естествен продукт като хляба без консерванти, без подобрители, избелители и т.н. Аз смятам това за сериозен успех като начало за агенцията”, коментира още д-р Войнов.

Шефът на БАБХ обясни и че агенцията не се е отказала от идеята да изисква храните, които се предлагат в детските градини, да са от продукти по стандарти.

Войнов съобщи, че в момента здравното министерство изготвя нова наредба за храненето на малчуганите  в детските градини.