11 икономически дела от началото на годината, 2 срещу полицаи

Следственият отдел при Окръжна прокуратура – Добрич е на 6-то място по натовареност сред 28-ти области в страната. Това съобщи председателят на Окръжна прокуратура Пламен Николов.

11 икономически дела от началото на годината, 2 срещу полицаи

За цялата изминала година, с постановление на окръжния прокурор са им били възложени още около 20 дела, освен тези, които по закон се разследват от следовател. За настоящата година само досега Николов вече им е възложил 11 дела. Въпреки, че при престъпленията няма план-гарифк, „ако продължавам с това темпо, трябва да ги направя отличници“ по натовареност, коментира той.



Основната част от делата са за разследване на икономически престъпления – длъжностни, по служба, подкупи и източване на ДДС от зърнари. Две от делата са срещу полицаи.

Щетите за държавата от укрити доходи всъщност намалявали, защото зърнопроизводителите ставали все по-съвестни, коментира окръжният прокурор. Проблеми напоследък създават сделките по интернет и употребата на електронни подписи от други лица.

В Добричка област съдопроизводството е в нормални европейски граници, съобщи Пламен Николов, визирайки ниският процент на оправдателни присъди – 2,33%, т.е. от 944 души, 22-ма са оправдани. Проблем съдебната система има в софийските съдилища, където 30-40% от предадените на съд са оправдани, заяви той. Още един аргумент за ползотворната работа на прокурорите от региона е ниският брой върнати актове – от общо 807 съдиите не са харесали 24, което също е под три на сто.