Фирмите дарители ползват данъчно облекчение

През юни миналата година Добрич и други населени места от областта пострадаха от водна стихия и опустошително наводнение. Тогава много добрички фирми станаха съпричастни с бедстващите ни съграждани и им оказаха помощ чрез лични дарения и дарения на БЧК. От НАП Добрич напомнят на фирмите дарители, че тази година могат да ползват данъчно облекчение за направените разходи за дарения през 2014 г.

Фирмите дарители ползват данъчно облекчение

Тези от тях, които са направили дарение на БЧК и на лица, пострадали при бедствия или на семействата им, могат да намалят с общ размер 10 на сто положителния си счетоводен финансов резултат /счетоводна печалба/. Същият размер на данъчно облекчение фирмите могат да ползват, ако са направили дарения през изминалата година на детски ясли, детски градини и училища. Данъчното облекчение се ползва и при дарения на хора с увреждания, социално слаби лица, културни институции и др.



С дарение в полза на Център „Фонд за асистирана репродукция” и Център „Фонд за лечение на деца” може да се намали данъчната основа с до 50%.

За данъчни цели на фирмите се признава безвъзмездно предоставената помощ за меценатство в размер на 15 на сто от  печалбата.               

Общият размер на разходите за дарения не може да превишава 65 на сто от счетоводната печалба.                

Данъчното облекчение за дарения се ползва с подаването на годишната декларация, като се попълва приложение 1. Юридическите лица декларират дължимия корпоративен данък за изминалата година пред НАП, като подават декларация до 31 март на 2015 година. 55 са добричките юридически лица, които са направили дарения и са ползвали данъчно облекчение през данъчната кампания на изминалата 2014 г.