Варна взе половината от 20-те милиона за наводнението, Добрич с още 6 области се бори за 5 млн. лв.

Обявена е схемата за кандидатстване по Фонд „Солидарност“ на Европейския съюз, съобщават от МРРБ

Варна взе половината от 20-те милиона за наводнението, Добрич с още 6 области се бори за 5 млн. лв.

С отварянето на схемата страната ни получава възможност да кандидатства за финансиране, с което да покрие част от щетите от бедствията от периода 19-23 юни 2014 година.

Общият размер на помощта, която България получава, е над 20,6 млн. лева. Те ще бъдат разпределени между общините от осемте най-силно засегнати области (Варна, Велико Търново, Добрич, Кърджали, Бургас, София-област, Габрово и Шумен). Конкретни бенефициенти са и 4 ведомства  - МРРБ, МОСВ, МЕ и МТИТС. Почти половината от средствата ще бъдат насочени към област Варна, която беше най-силно засегната от бедствието. МРРБ и АПИ ще разполагат с около 5 млн. лв. за възстановяване на публична инфраструктура.

Средствата ще бъдат инвестирани в 4 направления: за възстановяването на публична инфраструктура в сферата на транспорта, водоснабдяването и отпадъчните води, енергетиката, телекомуникациите, здравеопазване и образование; за осигуряване на превантивна инфраструктура и мерки за защита на културното наследство; за почистване на засегнатите от бедствието области и възстановяване на засегнатите природни зони; за предоставяне на временно настаняване и финансиране на спасителни операции.

Срокът за подаване на проекти от съответните общини и ведомства е 06.04.2015 г. Управляващият орган ще оцени проектите за допустимост и административно съответствие и в случай, че отговарят на изискванията, ще сключи договори със срок за изпълнение максимум 16 месеца.

На притесненията на НСОРБ, че общините няма да имат време да стиковат помежду си проектите, които се подават в рамките на дадена област, от МРРБ отговарят, че това е трябвало да стане досега. Още веднъж категорично се подчертава, че се допуска  възстановяване на щети само по публична инфраструктура.