Япония обмисля резервни столици

Поредното силно земетресение разтърси Япония. То бе с магнитуд от 6,1 и засегна предимно североизточните брегове на страната. Междувременно японските власти обмислят да подготвят резервни столици на страната в случай, че катастрофално земетресение удари Токио.

Япония обмисля резервни столици
Зачестилите трусове накараха японските власти да се замислят над това да предвидят резервни столици за страната, в случай, че Токио бъде ударено от тежко земетресение. По този начин властите се надяват работата на администрацията да може да продължи възможно най-гладко и бързо в тежки условия. Построяването на две резервни столици ще помогне на Япония при подобен апокалиптичен сценарий да не се окаже в парализа.

Според предложението, което идва от над 200 депутати ще се създадат две резервни столици в, които да са предвидени около 50 000 жители. Те ще трябва да могат да приютят при спешен случай правителството, парламента, резиденцията на императора, дипломатическите мисии и чужди представителства.

Най-вероятни места за резервните столици са района на международното летище на Осака и района на международното летище на Нагоя.

Специалисти смятат, че ако в района на Токио има трус с магнитуд от 7,2, ще загинат 11 000 души, а 210 000 ще бъдат ранени. Ще бъдат унищожени 850 000 сгради, а щетите ще възлязат над 1 милиард долара.
Междувременно и тази сутрин силно земетресение събуди милиони японци. То бе с магнитут 6,1 и разтърси североизточна Япония.

Тихоокеанският център за тревога при цунами не е издал предупреждение за опасност от подобни катастрофални вълни.

По-рано тази нощ в Япония бяха регистрирани още три труса с магнитуд, вариращ от 6,1 до 4,1.