В Минск твърдят, че са арестували атентатора от метрото

Задържани са двама души заподозрени, че са организирали и извършили кървавия атентат в Минск. Те признали съпричастност към неразкритите взривове в Беларус от 2008 година.

В Минск твърдят, че са арестували атентатора от метрото
Тази нощ са задържани двама души заподозрени за участие в кървавия терористичен акт в минското метро.

Това е съобщил заместник-главният прокурор на Беларус Андрей Шмид и е добавил, че "с голяма доза вероятност може да се смята, че единият е конкретният извършител".

Шмид е съобщил, че двамата са замесени в предишни терористични актове - във Витебск и Минск през 2008 година. По-рано днес медиите изразиха съмнение в разследването.

Човекът, който е заснет от охранителните камери да поставя в метрото чантата с бомбата не прилича на съставения от милицията фоторобот, пише днес вестник "Комерсант" като се позовава на руски екперт по антитероризъм.

Междувременно от следствието заявиха, че вече са извършени арести, независимо, че извършителят все още е на свобода.

До този момент никой не е поел отговорността за терористичния акт, при който загинаха 12 души и близо 200 бяха ранени.

Политиците и експертите продължават да изказват предположения за целта и организаторите на взрива.

Макар и завоалирано, но представители на властите на Беларус правят предположения, че това могат да бъдат определи кръгове от опозицията.

На разпити, освен очевидци и заподозрени, вече са били извикани и представители на опозицията, което даде повод те да заявят, че терористичният акт ще бъде използван за засилване на натиска срещу опонентите на Лукашенко.

От прокуратурата е било отправено "предупреждение" към политици и журналисти, които разпространяват "нелепи версии за случилото се".

Ръководителят на близкият на властите Аналитичен център ЕоМ Сергей Масиенка заявил часове след атентата, че терористичният акт е резултат от "излишния либерализъм на властите по отношение на опозицията".

Изявленията на някои политици от опозицията, че властите по циничен начин сами са организирали престъплението, за да отвлекат вниманието на населението от социално-икономическите проблеми Масиенко определил като "абсурдни".

Изказват се предположения, че бомбата е донесена от външни врагове и дори се отправят призиви да бъде затворена границата с Русия.

Директорът на КГБ на Беларус Вадим Зайцев съобщи пред журналисти официалните версии за терористичния акт: дестабилизация на обстановката в страната или действия на екстремистки организации, например анархисти.

Не се изключва и възможността атентатът да е дело на психически болен. Властите смятат, че първата версия е основната.