Деца от Дома в Крушари се запознаха с истинския си дом

В рамките на Проект «Шанс за по-добър живот», Компонент 2: „Разкриване на социални услуги в общността”, по схемата «Да не изоставяме нито едно дете» на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и в съответствие с Националната карта за разкриване на резидентни и съпътстващи услуги, от 01.03.2015 г. Община Добрич ще започне предоставянето на социалната услуга Център за настаняване от семеен тип (ЦНСТ).

Деца от Дома в Крушари се запознаха с истинския си дом

Тя ще осигури качествено нов тип грижа за деца и младежи с увреждания и ще предоставя индивидуализирана грижа и подкрепа в най-добрия интерес на децата и младежите, съобразно възможностите и ресурсите на средата.



Днес ЦНСТ Добрич посрещна първите шест деца и младежи от Дома за деца с умствена изостаналост в Крушари, които предстои да бъдат преместени през март. Целта на гостуването е постепенно да опознаят новата среда, която ще бъде техния бъдещ дом. Срещата беше планирана в рамките на два часа, но поради нежеланието на децата и младежите да си тръгнат,гостуването продължи до ранния следобед.

Начинът, по който премина първата среща, даде увереност на екипа по проекта и на персонала в ЦНСТ, че преместването на децата и младежите от специализираните институции в новите социални услуги действително е в защита на техния най-добър интерес.