Богата програма за 55 годишнината от обявяването на Тервел за град

На 30 януари с празничен концерт на Професионален фолклорен ансамбъл "Странджа" се поставя началото на поредицата от прояви, свързани с отбелязването на 55 годишнината от обявяването на Тервел за град.

Богата програма за 55 годишнината от обявяването на Тервел за град

През последната седмица на януари ще излезе от печат специален брой на вестник "Тервел". С него Община Тервел ще постави началото на поредица от публикации, свързани с миналото на града – от годината, в която Тервел е станал град - 1960, до 1979 година. На страниците на вестника, в рубрика "Успелите тервелчани", ще прочетете за хора от Тервел, постигнали успехи в различни житейски сфери – наука, спорт, култура, кулинария. През годината ще бъде отпечатан и брой 300 на вестник "Тервел", чийто първи брой излиза на 26.01.2006 г.


През февруари ще бъде обявен конкурс „Искам да разкажа… моята мечта за Тервел“, чиято цел е да мотивира творящите хора да се запознаят с историята на родния край, с фактите около възникването на селището и неговото обществено-икономическо развитие, с почетните знаци и символи на общината. На разположение на участниците в конкурса ще бъдат архивни печатни материали - местните вестници „Бразда към комунизма“, „Димитровски завет“, „Тервелско слово“, и „Тервел“. Желаещите да се включат в конкурса могат да представят свои рисунки, приложни изделия, стихотворения, разкази, спомени, снимки, колажи и др. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени в средата на месец май. Във всички компоненти ще бъдат излъчени победители, а наградният фонд ще се осигури от Община Тервел.

През месеците май и юни ще бъдат организирани за 40-ти път Празници на културата. Отново тервелчани и гостите на града и общината ще могат да се срещнат със свои любимци от големите музикални и театрални сцени.

През 2015 година се навършват 55 години от провеждането на първия Добруджански събор, 75 години от подписването на Крайовската спогодба, 130 години от Съединението на България и 135 години от рождението на Йордан Йовков. Във връзка с тези годишнини се планира организирането на ретроспективна фотоизложба, документална изложба от фонда на РИМ Добрич, срещи с изследователи на Добруджа. Община Тервел ще провокира историческите интереси на подрастващите, като им даде възможност в рамките на ваканционната програма „Наше лято“ да се включат в работата на общинския музей. Така те ще се запознаят с артефактите от различните исторически периоди - от древността до днес.

През есента ще се проведе и юбилейно десето издание на крос „Златна есен“, организиран от Община Тервел и КЛА „Атлетик“.