Повреда във втора АЕЦ в Япония, тече радиоактивна вода

Две жертви и стотина ранени е равносметката на второто силно земетресение след разрушителното през март. Този път островът бе разтърсен от 7,1 по Рихтер, съобщава БиБиСи. Вече има теч на радиоактивна вода в друга централа - в АЕЦ" Онагава".

Повреда във втора АЕЦ в Япония, тече радиоактивна вода
Първоначално бе съобщено, че няма проблеми с атомните централи, а впоследствие информацията бе коригирана - че има теч на радиоактивна вода в АЕЦ в два реактора в град Онагава, който се намира в североизточната част на Япония. Информацията бе потвърдена от компанията-оператор ТЕРСО. Компанията съобщи, че водата е изтекла от басейните за съхраняване на отработеното гориво от Първи и Втори реакторна централата. По-рано бе спряно електричеството в АЕЦ-а.

Твърди се, че жертвите на труса са две. Загинали са 63-годишна жена в префектурата Ямагата и 79-годишен мъж в префектура Мияги.

Агенцията за борба с бедствията съобщава за минимум 93 ранени. Нанесени са материални щети на много сгради, избухнали са пожари на редица места и са регистрирани редица повреди на системата за подаване на газ за бита. Над 3.5 милиона домакинства са без ел. ток.

Щети във вече повредената "Фукушима"1 не са регистрирани.

Тя се намира на около 140 км от земетръсния епицентър. Отменено бе и първоначалното предупреждение за опасност от цунами. Островната страна все още се възстановява от разрушителното земетресение и последвалото го цунами, които удариха страната на 11 март.