Алма матер символично разтвори врати

Софийският университет отвори врати, след като Ботаническата градина в Балчик бе присъдена на учебното заведение.

Алма матер символично разтвори врати

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. д.и.н. Иван Илчев символично отвори вратите на висшето учебно заведение, след като казусът с Университетската ботаническа градина в Балчик беше решен в полза на Университета. Те бяха пак така символично заключени на 4 април в знак на протест срещу отнемането на Ботаническата градина.

 

В словото си ректорът напомни значението на думата достойнство за Академичната общност, която е своеобразен стожер на морала и ценностите на цялото българско общество. „Дискутирахме какво да правим и решихме, че независимо от всичко трябва да изкажем нашето мнение, нашето убеждение, че трябва да протестираме, дори и да паднем прави в поражение - защото по-добре е да паднем прави, отколкото да паднем на колене. Защото, когато националният университет пада прав, запазва достойнството си, но когато падне на колене, повлича надолу в ниското коленопреклонничество цялото българско общество."

 

По думите на ректора много хора недоумяват защо ръководството на университета е толкова непреклонно.

 

Заваляват и обвинения, че около аферата с Ботаническата градина са намесени пари.

 

Илчев си позволи да цитира и британския химик Джордж Портър, според когото трябва насила да втъкваме науката в гърлата на тези, които нямат вкус за нея, след което обяви Софийския университет за открит.