Кметът настоява за по-бързо решаване на въпроса със собствеността на ВиК съоръженията

Кметът настоява за по-бързо решаване на въпроса със собствеността на ВиК съоръженията. Тя потърси съдействие от областния управител д-р Маргарита Новоселска – председател на Асоциацията по ВиК на обособената територия - Добрич, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация" ЕООД Добрич.

Кметът настоява за по-бързо решаване на въпроса със собствеността на ВиК съоръженията

Кметът на Добрич Детелина Николова постави днес пред областния управител въпрос, поставен на заседание на ОбС, касаещ проекта за водния цикъл в града. Тя припомни, че сме в края на програмния период и е необходимо усилие за усвояване на средствата по оперативна програма „Околна среда“, която беше включила в своите разчети 115 млн. лв. за добричкия проект.



Тя постави въпроса кога ще се стигне до възлагане с договор на ВиК – оператора на дейностите по стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК – системите. Към момента такъв договор липсва и общината не може да контролира и изисква задълженията му по закон, вкл. и на инвестиции в нови съоръжения. Детелина Николова помоли за активност, за да не бъде изгубен проекта, разработван 8 години. Отговорностите в момента са размити, допълни тя и настоя при разговор в регионалното министерство да се даде ясен и категоричен отговор на този въпрос, защото е тясно свързан и с планирането от 2015 година.

Д-р Новоселска обеща съдействие с максимална експедитивност и активност по този въпрос. Тя изрази надежда, че бързо ще бъде получена цялата документация във връзка с отчисляването на ВиК съоръженията.