Арест за обвиняем за грабеж на 86-годишна жена

Окръжен съд – Добрич взе мярка за неотклонение задържане под стража на 31-годишния Ивайло М. Ян. от с. Септемврийци, община Каварна.

Арест за обвиняем за грабеж на 86-годишна жена

Той е обвиняем по досъдебно производство за това, че за времето от 19 до 19,30 ч. на 11.12.2008 г. от частен дом в с. Било,  община Каварна е отнел 200 лв. от владението на 86-годишна жена с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила. Деянието е извършено в съучастие с 32-годишен негов съселянин.


 

Двамата отишли в дома й, отрязали телефонния кабел, счупили прозорец и влезли през него в къщата. В съседна стая заварили пострадалата да вечеря. Ивайло й казал да им даде парите, а след като 86-годишната отказала, започнал да й крещи, че ще я заколи. Пострадалата им дала 200 лв., след което Ивайло я блъснал на леглото й като порязал ръката с ножа, който държал.
    

Окръжна прокуратура поиска той да бъде задържан под стража, тъй като може да се направи обосновано предположение, че е извършил грабеж при условията на опасен рецидив. Ивайло е осъждан 12 пъти, 7 от които като непълнолетен. Осъжданията му са за престъпления против собствеността, извършени при условията на опасен рецидив. Предвид тези обстоятелства държавното обвинение смята, че съществува реална опасност той да се укрие или да извърши ново деяние и единствената адекватна мярка за неотклонение е задържането му под стража.


Адвокатът на Ивайло поиска по-лека мярка за неотклонение – домашен арест. Защитникът посочи, че не може да се направи обосновано предположение за авторство на подзащитния му на престъплението.
    

Ивайло Ян. също помоли за по-лека мярка за неотклонение, тъй като има 5 деца и трябва да се грижи за тях.
    

Окръжен съд – Добрич, прецени, че е налице обосновано предположение, че той е автор на грабежа.

 

Престъплението е извършено при условията на опасен рецидив и в този случай законът императивно предвижда налагане на най-тежката мярка за неотклонение.
    

Ивайло Ян. е учил до 3 клас, не е женен, осъждан е.