Детелина Николова: Приемам спокойно всички сигнали на АТАКА

Кметът на Добрич разпространи официалната си позиция относно отправените към нея обвинения от ПП АТАКА и подадения от народния представител Калина Балабанова сигнал до главния прокурор за продажбата на тролейбусната контактна мрежа. Ето какво гласи позицията на Детелина Николова:

Детелина Николова: Приемам спокойно всички сигнали на АТАКА

Приемам спокойно всички сигнали на АТАКА. Те идват от една компрометирана политическа сила, която съобразно моментен политически интерес  е в състояние да потърси едно или друго обвинение. Приемам сигналите на АТАКА повече като политически фойерверк, който иска да предизвика и който цели да се върнат някогашните позиции на АТАКА в Общински съвет Добрич, които тя безусловно загуби.

Какви са фактите:

Във връзка с избора на нова транспортна схема на град Добрич и вида на транспортните средства, се проведе извънредна сесия на Общински съвет град Добрич на 26.08.2014 г. Във връзка с това, на три поредни заседания, специално избраната временна комисия по транспорт, сформирана с Решение № 23-9 от 17 септември 2013 г., в чиито състав влизат представители на всички политически партии, представени в общинския съвет, непрекъснато се разискваха въпросите по новата транспортна схема и правното и икономическото състояние на „Тролейбусен транспорт“ ЕООД. Стигна се до извода, че тролейбусният транспорт не може да бъде възможност за обслужване на транспортните линии в град Добрич. Възложено бе да се потърси оценка на тролейбусната контактна мрежа, с която оценка се запозна цялата временна комисия. В резултат на дългосрочната работа на комисията, се стигна до изводите и предложенията, предмет на заседанието на Общински съвет град Добрич на 26.08.2014 г.

Цялостната оценка на тролейбусната контактна мрежа на град Добрич се извърши от „ЕЛ” ЕООД, град Русе.

С Решение № 35-1/26.08.2014 г. Общински съвет град Добрич даде съгласие за продажба на контактна тролейбусна мрежа, собственост на Община град Добрич, включваща: въздушна контактна мрежа; метални конзоли без стълбове; оборудване на токоизправителните станции; кабелни захранвания на сегментите от ВКМ (600 V); кабелни захранвания (20 kV), тролейбусната мрежа в Депо и одобри начална тръжна цена в размер на 1 200 хил. лв. без ДДС, определена с пазарната оценка.

В изпълнение на това решение издадох Заповед № 960/17.09.2014 г. за провеждане на търг с тайно наддаване за продажба на контактната мрежа. На търга, насрочен на 09.10.2014 г. от 10:00 ч. не се яви нито един участник. Поради тази причина, на основание чл. 79, ал. 4 от Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, приета от Общински съвет град Добрич, издадох заповед за намаляване на първоначално обявената тръжна цена с 20 %. Съгласно цитираната разпоредба, когато е насрочен нов търг с тайно наддаване, поради неявяване на нито един участник, Кметът на общината може да намали първоначалната цена до 30 на сто еднократно и до 10 на сто при всеки следващ случай, но не повече от 50 на сто общо. За тези действия не се изисква санкцията на общинския съвет, а се спазва Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, приета от Общински съвет град Добрич. Със Заповед № 1043/13.10.2014 г. е насрочен нов търг на 30.10.2014 г. от 10:00 ч. за продажба на контактната мрежа с начална тръжна цена 960 000 лв. без ДДС. На провелия се търг се явиха двама участника, като на първо място е класиран „Балмет“ ООД и съгласно Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество издадох заповед за определянето му за купувач.

Относно начина на плащане по договора, съгласно чл. 83, ал. 6 от Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, в 14 дневен срок от датата на връчването на заповедта за определяне на купувач, класираният на първо място участник следва да внесе цената, съответно първата вноска при разсрочено плащане, дължимите данъци, такси и режийни разноски, както и да предостави изискваните обезпечения, след което се сключва договор. В т. 25 от Ред и условия за участие в търга са определени срокът и начинът на заплащане на цената, а именно 50 % от оферираната цена и всички дължими данъци и такси следва да се изплатят при сключване на договора, останалите 50 % - в срок до един месец от сключване на договора. На 12.11.2014 г. „Балмет“ ООД е превело 480 000,50 лв. по сметка на Община град Добрич. На 13.11.2014 г. е сключен договор за продажба на контактната тролейбусна мрежа и имуществото е предадено на купувача. На 01.12.2014 г. купувачът е превел останалата дължима сума в размер на 384 000, 50 лв. Към днешна дата от страна на „Балмет“ ООД е преведена цялата сума от сключения договор.

В края на мандата сме и това обстоятелство е достатъчен факт, за да са наясно всички хора, че бъдещите кандидати за кмет ще се опитват да привличат вниманието към себе си. В обществото няма „данък говорене“ и сме стигнали до там, че който работи и има резултати в работата си винаги е атакуван и охулван. Ще обърна внимание на всички към сподвижника на г-ца Балабанова – общинският съветник Атанас Атанасов. Всеизвестно е в публичното пространство, че неговата фирма е санкционирана неведнъж за продажба на некачествено гориво. Факт е и, че към днешна дата г-н Атанасов има и данъчни задължения. Важно е общинските съветници да работят отговорно, законосъобразно, за да имат основание да отправят нападки.

Като кмет на Добрич изпълнявам решенията на Общински съвет. Решението за тролейбусния транспорт е влязло в сила и е резултат от дългосрочни обсъждания и работа на специална комисия към Общински съвет, чиито член е бил и г-н Атанас Атанасов. По мое мнение в тази комисия той не е дал нито едно конструктивно предложение.     

Уважаеми съграждани,

Крайно време е бизнесът и хората в местната власт да имат общоприетия морален облик, за да върнат доверието на хората и направят политиката с  човешко лице. Както и досега, аз ще продължа да работя в тази посока.

Детелина Николова
Кмет на Община град Добрич