Един от двата големи паметници на български воини в Румъния е пред срутване

За това алармираха в нарочна пресконференция днес от Регионален исторически музей – Добрич. Осигурени са средства за ремонтирането му, но разрешение за това няма.

Един от двата големи паметници на български воини в Румъния е пред срутване



Паметникът е изграден през 1918 година на обособен парцел в селското гробище на Аджигьол, област Тулча. Там са погребани 30 български войници, загинали в Първата световна война. За съжаление, състоянието ме у много лошо в момента и на практика е застрашен от рухване, съобщи директорът на РИМ – Добрич Костадин Костадинов.


Още през 2007 година една експедиция на музеите в Добрич и Тутракан и Министерството на отбраната установяват, че паметникът е в лошо състояние. Никой обаче не предприема нищо за възстановяването му.


При регулярната тазгодишна експедиция за контрол на състоянието на нашите паметници в Северна Добруджа, е установено, че е пред срутване, като част от оградата с орнамент георгиевски кръст за храброст е паднала.


Миналата седмица представители на РИМ - Добрич са разговаряли с кмета на община Валя Нукарилор, в чиято територия е селото, г-жа Мария Ленца, като са й предоставили необходимите документи за издаване на разрешително за укрепване на паметника.


Оттам отговор няма, но по-лошото е, че от българското министерство на отбраната няма и знак за съдействие вече 6-ти месец. Писмо до министър Ангел Найденов е изпратено преди половин година. 15 000 лева за ремонта са осигурени от д-р Милен Врабевски и фондацията му „Българска памет“.


От РИМ – Добрич очакват чисто дипломатическо съдействие и логистика за осъществяването му. Костадинов подчерта, че всички румънски паметници и войнишки гробове, които са основно на територията на Добрич и Тутракан, са поддържани перфектно. Според уредникът на Военното гробище – музей Радослав Симеонов състоянието на монумента в Аджигьол не е само дело на природните стихии, а на злоумишлена вреда.


Българските паметници и войнишки надгробия в Северна Добруджа са били стотици, но сега са останали само два големи монумента и около 30 гроба.