Д. Николова: Задават се изключителни сблъсъци на потребности, възможности и липса на ресурси

Четирима от шестимата добрички депутати се отзоваха на поканата на кмета Детелина Николова за среща с нея и екипа й. Тя се проведе днес в малката зала на общината. На нея присъстваха народните представители Румен Иванов и Живко Мартинов от ГЕРБ, проф. Иван Станков от АБВ и Валентин Николов от Патриотичен фронт, както и областният управител д-р Маргарита Новоселска.

Д. Николова: Задават се изключителни сблъсъци на потребности, възможности и липса на ресурси

„Добруджанци направиха своя избор и ви показаха огромното доверие, големите очаквания и надеждата за едно по-добро бъдеще. Те разчитат, че управляващите в лицето на местната и централната власт ще обединят своите усилия и ще работят отговорно и ангажирано, загърбвайки своите политически различия“, заяви в началото на срещата Детелина Николова.



Тя запозна присъстващите с развитието на общината и приоритетите, които местното ръководство си е поставило. Направи преглед на проектите, които са изпълнени и тези, които са в процес на изпълнение, като уточни, че за 29-те проектни предложения инвестициите са в размер на 200 млн. лв.

Сред приоритетите е интегрираният план за градско развитие, който предвижда реконструкция на всички елементи в обособените 3 зони ( жилищна, социална и бизнес): улична мрежа, междублокови пространства, осветление, детски и спортни площадки, велоалеи, зелени площи. Тази седмица ще бъде внесена втората част на проекта за градска среда, който включва изграждане на парк „Свети Димитър“.  На финала е проекта за интегриран градски транспорт, продължава благоустрояването на училища и детски градини, ще се изгражда социален комплекс за стари хора, но е необходима помощта на държавата за законодателни промени в публично-частното партньорство.

За няколко одобрени вече проекта обаче, финансиране няма по различни причини. Най-важният е за водния сектор. 2/3 от средствата за капиталови разходи годишно отиват за ВиК – инфраструктурата, подчерта кметът.

В тази връзка зам.-кметът Иван Колев изтъкна, че предвидените за община Добрич средства в проектобюджета за 2015 година са в рамките на тазгодишните – 300 – 350 000 лв.. Той отправи молба към народните представители да лобират за двойно повече средства, за да може общината да изпълни обекти, които не се финансират от еврофондовете.

Освен това, стандартите в хуманитарните дейности не се променят, докато изискванията и потребностите се увеличават, споделиха от кметския екип.

„В проектобюджета за втора поредна година администрацията на Добрич се намаля като ресурс, а се увеличават функциите й“, подчерта Николова – „задават се изключителни сблъсъци на потребности, възможности и липса на ресурси.“ Иван Колев от своя страна напомни, че минималната заплата през следващата година ще бъде 380 лв.

Старите стандарти евентуално ще бъдат преразгледани, съобщи Румен Иванов. Ако това не е предвидено, ще бъде инициирано от нашите депутати. Иванов прикани администрацията да се концентрира върху локалните местни проблеми, тъй като общозначимите за общините, ще се разглеждат съвместно с НСОРБ в парламентарната комисия за регионално развитие.