Радиоактивните частици от Япония достигнаха до България

Съдържанието на опасния йод 131 във въздуха на София е нараснал осем пъти през миналата седмица.

Радиоактивните частици от Япония достигнаха до България
Радиоактивните частици от Япония достигнаха до България. Съдържанието на опасния йод 131 във въздуха на София е нараснал осем пъти през миналата седмица. Появили  са се и радиоактивен цезий 134 и цезий 137.

Това показват данните, публикувани от неделя на Института по радиобиология и радиационна защита, предаде АСН.

Според информацията в интернет сайта на института, съдържанието на опасния йод в началото на миналата седмица е било 0,25 милибекерела на куб. метър, а в края й - 1,92 милибекерела. Количеството на радиоактивен цезий е било съответно 0,48 и 0,63 милибекерела.

Вчера данните показаха, че съдържанието на йода е намаляло до 1,29 милибекерела, а това на цезия - съответно на 0,22 и 0,20 милибекерела.

Количеството им е пренебрежимо малко, безопасно и не налага никакви мерки, коментираха специалистите. Според тях измереният йод 131 е 1800 пъти под годишната норма за деца, болни и бременни. Стойностите на цезия пък бил 3600 пъти по-малки от допустимата средногодишна обемна активност на  въздуха в жилища и на открито.

Хората обаче не вярват на химиците и днес отново започнаха да изкупуват хапчетата с йод. Те служат, за да попречат да не попадне в щитовидната жлеза радиоактивен йод, но когато такъв няма се натрупват и могат да предизвикат заболяване.