Атанасов: Оценител и купувач на тролейбусната мрежа е едно и също лице

Конфликт на интереси в оценката и продажбата на тролейбусната контактна мрежа?

Атанасов: Оценител и купувач на тролейбусната мрежа е едно и също лице

Питане относно процедурата за проведен търг за продажбата на „контактна тролейбусна мрежа“ внесе на сесия днес общинският съветник Атанас Атанасов от Атака. То съдържа няколко въпроса. Кое наложи да се намали цената от 1 200 000 лв. без ДДС на 960 001 лв. без ДДС и отговаря ли на истината информацията, че потенциалните купувачи са поставили въпроса относно механизма за начисляване на ДДС? Атанасов се поинтересува имало ли е преговори в тази посока?



Той поиска отговор защо контактната тролейбусна мрежа е предадена на купувача един месец преди окончателното плащане от 384 000 лв. и се поинтересува известно ли е на кмета, че фирма „ЕЛ“ ЕООД Русе с управител Стефан Спасов Стефанов, която направи така наречената „пазарна оценка“ /без да има лиценз/ на контактната тролейбусна мрежа и заложи 240 000 лв. за разходи по ликвидационните действия  в момента е изпълнител на тези действия?

Съветникът изрази съмнение относно съвпадението, че договорът за покупко-продажба от страна на спечелилата търга фирма „БАЛМЕТ“ ООД Русе е подписан чрез пълномощник същият г-н Стефан Спасов Стефанов, който е собственик на „ЕЛ“ ЕООД Русе.

Милко Пенчев от АБВ изрази притеснения, че съветниците не са запознати с преписката водена между кмета и Атанасов, и съмнения в тръжната процедура. Той ще изиска цялата документация по процедурата за продажба на контактната мрежа, за да провери има ли конфликт на интереси и ощетяване на общината.