Откриват Стая за семейна подкрепа в родилното

Стая за семейна подкрепа към родилното отделение на МБАЛ Добрич ще бъде открита в Деня на християнското семейство – 21-ви ноември, от 11 часа.

Откриват Стая за семейна подкрепа в родилното

Стаята е подготвена по инициатива на Многопрофилната болница за активно лечение и с подкрепата на Фондация „Лумос“. С дарение на обзавеждането се включи и мебелна фабрика „Тедива“. В помещението социални работници, лекари и психолози ще могат да работят със семействата, които по една или друга причина имат нужда от допълнителна подкрепа в грижите за децата си. Очаква се около 50 семейства да се възползват от тази възможност през следващата година.



Тази инициатива е част от съвместния ангажимент на МБАЛ, Лумос, Община Добрич и  Дирекция „Социално подпомагане“ да работят за улесняване на практическата работа по превенция на изоставянето на деца на ниво родилен дом и е стъпка напред в прилагане на добрия европейски опит в работата със семействата. Навременната и координирана реакция при първите признаци на риск от изоставяне е изключително важна, за да може всяко дете да има шанса да живее със семейството си, а не в институция.