Новият хляб с вкуса на бабините питки

Никой не е по-голям от хляба. С тези думи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов представи стандарта за трите вида хляб. Той посочи, че е опитал първата партида тази сутрин и заяви, че този хляб е различен.

Новият хляб с вкуса на бабините питки
Със стартирането на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на българите е било обещано да могат да сложат на трапезата си качествени мляко, сирене, кашкавал, месни продукти, а сега вече и качествен хляб, припомни Найденов.

Официално в присъствието на журналисти изпълнителният директор на агенцията по храните Йордан Войнов, министър Найденов и представители на браншовите организации подписаха документа, с който се обединяват около един стандарт за хляб.

Той ще бъде три вида - бял, типов и „Добруджа" и в три вида грамаж - 500, 650 и 830 гр. Срокът на годност се намалява от 72 часа до две денонощия - 48 часа. Мирослав Найденов посочи, че в основата на стандарта са залегнали производствените спецификации от годините до 1989г.

Това е максимално естествен хляб без оцветители, подобрители и избелители. Този хляб няма да може да се произвежда от фирмите, които са в сивия сектор, коментира министър Найденов и допусна възможността някои фирми да направят опит за плагиатство. Найденов предупреди, че тези опити ще се сблъскат със санкциите на контролните органи.

„Този хляб е пълноценен. От него не се пълнее и го препоръчвам на всички - от най-малките до най-големите", каза министър Найденов. Рецептата съдържа основните продукти, като е ограничено до минимум влагането на допълнителни вещества.

Стандартизираният хляб ще се прави от брашно, мая, сол, питейна вода. При технологична необходимост ще се влагат витамин С, оцетна киселина (лимонтозу) и моно- или диглицериди на естествена основа (олио).

Вкусът е същият, като питките, които бабите месят", заяви още земеделският министър. Необходимо е технологично време за лицензиране на стандарта и за предоставяне на рецептата на всички хлебопроизводители, които решат да продават такъв хляб. Министър Найденов изрази надежда до Великден този хляб да бъде на трапезата на всички българи.

Министърът не посочи конкретна цена, на която ще се продават трите вида хляб, тъй като тя се определя от производителите. Те пък посочиха от своя страна, че цената все още не може да се калкулира, тъй като нито едно предприятие не е получило основната суровина и не са направени изчисления.

Представители на браншовите организации обясниха, че ако цената на брашното не се промени, ако не се промени цената на енергоизточниците и ако минималната работна заплата остане в същия размер, цената на хляба може да остане същата. Нормално е обаче според тях всички стоки със защитен стандарт да имат и защитена по-висока цена, която е гаранция за качество.

Шефът на БАБХ Йордан Войнов обясни, че всяка фирма-производител може да подаде заявление в съответната областна дирекция на агенцията, като след всички процедури ще й се представи патентът за ползване.

Веднъж месечно БАБХ ще осъществява официален контрол, като санкциите за неспазване на изискванията, заложени в стандарта варират от 500 лв. до 10 000 лв., затваряне на цеха и отнемане на стандарта.

Стандартът за производство на хляб е напълно доброволен и все още продължават да действат конкурентните условия. Цената на патента ще бъде достъпна за всички фирми-производители, заяви Войнов.

От браншовите организации уточниха, че в България и в момента се произвежда хляб, който покрива този стандарт, но той е неразличим за потребителите.