Добивът от мед е спаднал с една трета

С 35% е спаднал средният добив на меда през настоящата стопанска година, съобщиха областният координатор на Съюза на българските пчелари Янко Янков и зам.-председателят на Националната асоциация на пчеларите – професионалисти Иван Кожухаров.

Добивът от мед е спаднал с една трета

Основната причина за големия спад е лошото време – необичайно хладното лято е довело до нулеви добиви на места в страната. Най-високите постижения през този сезон са около 35 кг. среден добив на мед от пчелно семейство при обичаен резултат от около 50 кг. За област Добрич те са 25 – 30 кг., основно от слънчоглед. Това е повишило търсенето, както и изкупната му цена, която достигна 5,20 лв. на едро, при 4 лв. в предходните години.



Един от начините българските пчелари да продават продуктите си диркетно на потребител са фестивалите на меда, които се организират от няколко години в областните градове в страната. Седмият такъв за Добрич ще се проведе от 17-ти до 27-ми ноември пред бившето кино „Родина“. Освен различни видове мед, по утвърдила се вече традиция, там ще бъдат предлагани и останалите пчелни продукти: прашец, млечице, прополис.

За пореден път пчеларите подчертаха, че автентичен пчелен мед, в чист вид, в търговските вериги няма. България е от най-големите производители, като основният ни изкупвач на едро е Германия. Според Кожухаров немците извършват реекспорт с нашия висококачествен продукт в цял свят, но вече като „произведено в Германия“ Само у нас има 10 вида монофлорен мед, а пчелното ни млечице е с тройно по-високи показатели за качество. Тези характеристики са обусловени от географското ни разположение – климат, почви и т.н.