Проверяват яйца, козунаци и агнешко в Добричка област

Започват проверки по обектите за производство и търговия с яйца, козунаци, плодове и зеленчуци и агнешко месо, съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич.

Проверяват яйца, козунаци и агнешко в Добричка област

Те ще продължат до 6 май, като основната им цел е да се установи доколко храните отговарят на нормативните изисквания за производство, търговия, правилно етикетиране, условия на предлагане в търговската мрежа, срок на годност и съхранение.

 

Нарушителите могат да бъдат санкционирани съгласно Закона за ветеринарно-медицинската дейност, Закона за храните или Закона за защита на растенията, уточни още директорът на областната дирекция д-р Розалина Брайкова.

 

Предстои отваряне на приемна, в която граждани ще могат да подават сигнали и жалби за нарушения. Само през месец март в новосформираната дирекция по безопасност на храните в Добрич са постъпили осем жалби от граждани, пет от които основателни, една в процедура и две неоснователни. След извършените проверки са издадени предписания и са съставени актове, съобщи още д-р Брайкова.

 

Освен проверката, свързана с предстоящите пролетни празници, е насрочена още една тематична – свързана с идващия туристически сезон. Ще се обходят заведенията по Северното Черноморие, за да установи доколко се спазват нормативните изисквания.

 

До края на месец април се очаква да приключи проверката по кравефермите от втора и трета категория в Добричка област, съобщи още д-р Розалина Брайкова. Тези животновъдни обекти имат срок до края на 2011 г. да се приведат към изискванията на първа категория ферми, за да имат право да предават произведеното мляко.

 

Няколко тематични проверки е извършила дирекцията през изминалия месец. В Добричка област са инспектирани обекти за съхранение и преработка на зърно, както и обекти за производство на хляб и хлебни изделия. Издадени са три предписания за подобряване на материално-техническата база и етикетирането на продуктите. Втората тематична проверка е обхванала детските градини и ясли в региона. Инспектирането им завършва с издаването на 20 предписания по отношение на сградния фонд, унищожаване на продукти в екарисаж и два акта за административни нарушения.

 

Инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните са проверили още улични търговци за предлагане на мляко и млечни продукти, както и складове и търговски вериги за наличие на заразени партиди домати, внос от Испания, Турция и Гърция.