3 години условно за смърт на пътя

Три години условно лишаване от свобода при пет години изпитателен срок ще изтърпи 39-годишният Кънчо Я. Георгиев от Добрич, след като Окръжен съд – Добрич, одобри днес сключеното между него и Окръжна прокуратура споразумение за решаване на делото в досъдебното производство.

3 години условно за смърт на пътя
Той бе признат за виновен за това, че на 20.08.2009 г. в гр. Добрич, при управление на лек автомобил „ВАЗ 2105”, в пияно състояние, с концентрация на алкохол в кръвта 1,34 промила, е нарушил правилата за движение, в следствие на което по непредпазливост е причинил смъртта на 16- годишен добричлия. Прокуратурата посочва, че е нарушен чл. 21, ал. 1 от Закона за движение по пътищата, който гласи, че „При избиране скоростта на движение на водача на пътно превозно средство е забранено да превишава следните стойности на скоростта в km/h: 50 км в населено място.

Съдът лиши Кънчо Георгиев е лишен от право да управлява моторно-превозно средство за срок от 3 години.

Подсъдимият заяви, че се признава за виновен, разбира последиците на споразумението на влязла в сила присъда и се отказва от разглеждане на делото му по общия ред.

В досъдебното производство е установено, че около 13,30 ч. на 20.08.2009 г. пострадалият се е движел с мотопед по ул. „Н. Петков”. Той застигнал спиращи по улицата автомобил, за да изчакат насрещно идващия „ВАЗ 2105” с Кънчо Георгиев. Пострадалият предприел маневра изпреварване, после опитал да спре, но мотопедът паднал. Насрещно идващият му Кънчо Георгиев задействал спирачния механизъм и отклонил движението си в дясно. Въпреки това той ударил търкалящия се в неговата лента за движение младеж и го прегазил.

Кънчо Георгиев е грамотен, женен, не е осъждан.

Споразумението не подлежи на обжалване и протест.