Цачева отново шеф на парламента; 3 варианта за кабинет

Колата на Борислава избрана случайно от патрула; Паламудът изчезна по изборите

Цачева отново шеф на парламента; 3 варианта за кабинет

24 часа


Цачева отново шеф на парламента. Ламбо: Какви дебати, бе

Какви дебати бе, братче, заяви от председателското място на парламента Стефан Данаилов, след като стана ясно, че за шеф на Народното събрание има само една кандидатура – на бившата председателка на праламента Цецка Цачева. След него Ангел Найденов от БСП обяви, че социалистите ще подкрепят кандидатурата на Цачева.

24 часа

Колата на Борислава избрана случайно от патрула

Проверката на хората в автомобила, в който се е возила Борислава Латинова в нощта на убийството на компютърния специалист Николай Найденов, била част от заградителни мероприятия след престъплението. Същата нощ са били спирани десетки коли в София и никой не е разпореждал да се провери точно бяло ауди. Проверявани са пътници в коли с най-различни цветове. Патрулите са спирали автомобили по своя преценка, твърдят неофициално от МВР.

Две от момчетата, пътуващи със студентката, са били задържани за 24 ч по Закона за МВР, защото са имали криминални регистрации, а Борислава и младежът, когото тя представя за свой приятел, си тръгнали десетина минути след като дали обяснения.

Скандалът избухна, след като 20-годишното момиче се оплака в медиите, че при проверка на 17 октомви е станала жертва на полицейски произвол.

Труд

Паламудът изчезна по изборите, чака кабинет

Паламудът е пряко свързан с политиката и правителствата. Така смятат рибарите на юг от Бургас. В предобедните часове те излизат един по един от лодките си на пристанището, увесили нос, защото мрежите им са останали празни.

В края на септември и началото на октомври се вдигна голяма патардия, че морето ври от паламуд, че тази година ще е Годината на лефера. Лодките на морските вълци натежаха от риба и те не сварваха да продават пресните "циганки" направо на кея. Е, рибите бяха малки, под 600-700 грама, но надеждите на риболовците чертаеха светло бъдеще за слука и тлъсти екземпляри, които ще се появят по-късно.

Точно по изборите хвана лошото време. Край морето го наричат "провеза". Задуха вятър, вълната се вдигна. Почти седмица никой не посмя да влезе за риба. И щом започнаха да се броят гласовете от вота, "провезата" отмина. Риболовните флотилии запърпориха навътре сред вълните. От паламуда обаче нямаше и следа. Мина ден, седмица, две, но рибата я няма.

Монитор

3 варианта за кабинет

Три възможни варианта за формиране на кабинет лансира вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на тържественото първо заседание на 43-тото НС.

В изказването си от парламентарната трибуна Борисов констатира, че съставянето на кабинет е възможно само с първия връчен мандат, който ще отиде в неговите ръце, и той съзнавал отговорността. Председателят на партията победител на вота обясни, че първият вариант предвижда правителство с хоризонт от под 1 година. При него би се наложило провеждането на нови предсрочни избори през 2015 година заедно с местния вот. Тази идея бе изложена и в неделя на срещата между Борисов и лидера на БСП Михаил Миков. Втората възможност, която посочи Борисов пред положилите клетва депутати, е за двугодишен мандат на бъдещия кабинет и провеждане на нови избори през 2016 година заедно с президентските. Последната – трета опция, е сформиране на правителство без предварително ограничен хоризонт.

Борисов уточни, че това не означава, че подобно правителство би изкарало пълни 4 години, но пък животът му нямало да бъде предварително ограничен, а за задвижването на държавната машина от новата власт се изисквало технологично време.