Левена Филчева спечели наградата „Дора Габе“

Награждаването на отличените автори на творби в X-я Национален конкурс за млада поетеса „Дора Габе” се състоя в Община Генерал Тошево, в петък.

Левена Филчева спечели наградата „Дора Габе“

Жури в състав: Христо Ганов – председател, и членове – Боян Ангелов и Виолета Пенева, разгледа 150 произведения на поетеси и ученици от Бесарабия, постъпили в конкурса, организиран от Община Генерал Тошево и Съюза на българските писатели. Първа награда бе присъдена на поетесата Левена Филчева. Тя печели и Специалната награда на Славянска литературна и артистична академия – Варна.



Левена Филчева е родена на 8. 05. 1967 г. в София. Завършила е СУ “Св. Климент Охридски”, специалност “Чешка филология”. Публикувала е свои стихове в списание “Глоси”, „Антимовски хан”, вестник “Компас” и др. През април 2008 г. излиза първата й книга “Ос”, отличена през същата година от БНР - Радио Благоевград с новоучредената награда “За концептуален поетичен дебют”.  Втората й книга, в съавторство с В. Дишев е “С - малка бяла книга за незаглъхващи перкусии“, автор е и на текста за моноспектакъла "Смъртта на Дон Жуан". Носител е на наградата за литература от Националния конкурс „Думи в цвят” за 2008-ма година. Превежда поезия от сръбски и македонски. В неин превод са издадените книги на поетите Георги Калайджиев от Македония, Йован Зивлак и Бранко Ристич от Сърбия. Живее и работи в София.

Втора награда получи  Ирена Цветкова от Тръстеник, а трета – Стефка Маринова от Варна.

Журито присъди и седем поощрителни награди за: Христина Маджарова, Десислава Живкова, Даря Желязкова, Милка Пиналска, Рени Митева, Мария Иванова Фьон и Лилия Гюлева.

Наградите включваха грамота, книга и парична сума, съобщават от Община Ген. Тошево.