10.5 млн. евро отпуска ЕК за щетите от наводнението

EK отпуска 10.5 млн евро за България от Европейския фонд за солидарност

10.5 млн. евро отпуска ЕК за щетите от наводнението

Еврокомисарят по регионална политика Йоханес Хан обяви днес пакет от помощи в размер на 80 млн. евро за подпомагане на България, Сърбия и Хърватска, които бяха силно засегнати от наводнения през май и юни тази година. Пакетът предвижда 10.5 млн. евро да бъдат отпуснати на България, 60.2 млн. евро за Сърбия и 8.96 млн. евро за Хърватска.




Помощта е предвидена да покрие част от спешните разходи на обществените органи за възстановяване на жизненоважните инфраструктура и услуги, средствата, изразходвани за спасителни операции, както и част от разходите за почистване в районите на бедствията.

Средствата ще се разпределят за областите Варна, Добрич, Габрово, Велико Търново, Бургас, Монтана, Кюстендил, Пловдив, Хасково, Ямбол и София-област. Финансовото участие от страна на фонда се изчислява на базата на общите преки щети в резултат от катастрофа. Тази помощ може да бъде използвана само за основни неотложни действия и възстановяване.

Фондът за солидарност на Европейския съюз (ЕФС) е създаден в резултат на сериозните наводнения в Централна Европа през лятото на 2002 година, като целта му е финансова подкрепа на страните-членки на ЕС след големи природни бедствия.

Преработеният регламент на ЕФС е влязъл в сила на 28 юни 2014 г. и опростява съществуващите правила, така че помощта може да бъде изплатена по-бързо, отколкото преди. Нововъведеното  използване на авансовите плащания ще стане възможно за първи път за държавите-членки от 2015 г., съобщават още от ЕК.