Центърът за кариерно ориентиране анкетира бъдещи гимназисти за образователните им нагласи

Вече трета учебна година Център за кариерно ориентиране – Добрич, създаден по проект „Система за кариерно ориентиране в училищното образование“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз, работи с ученици от І до ХІІ клас от цялата област.

Центърът за кариерно ориентиране анкетира бъдещи гимназисти за образователните им нагласи

За период от две години, в обучения, училищни форуми и мероприятия на регионално ниво – панорама на средните училища, изложби, карнавали и други, са обхванати 13 486 ученици от 54 училища на всички общини от региона.




През учебната 2014/2015 г. продължават дейностите по кариерно ориентиране с учениците, като освен груповата работа, ученическите форуми, индивидуалното консултиране, в обновените зали на ЦКО – Добрич, кариерните консултанти ще включват нови инструменти, разработени по проекта. Учениците, които имат потребност от подкрепа в кариерното ориентиране ще могат да участват в интерактивни упражнения,  да гледат филми и дискутират по тях, да правят тестове.

В момента се провежда анкетно проучване за готовността и нагласите на ученици от VІІ и VІІІ клас за избор на образование през учебната 2015/2016 г., въз основа на което Центърът за кариерно ориентиране към Регионалния инспекторат по образование ще планира своите дейности с ученици и родители.

Предстои стартирането на Национален портал за кариерно ориентиране на учениците http://orientirane.mon.bg, в който ще бъде публикувана информация за новите продукти, ресурси и за специализираните услуги за кариерно ориентиране и информиране.