Разрешиха употребата на марихуана в Бургас

"Всичко, което не е наказуемо от Темида, е легално" - тази стара юридическа максима поставя основите на нов опасен прецедент, който тръгва от Бургас - декриминализирането на употребата на марихуана. Той даже е напът да превърне Закона за наркотичните вещества в стока с възможна двойна употреба, съобщава www.desant.net.

Разрешиха употребата на марихуана в Бургас
Към днешна дата градът има всички шансове да се превърне във втори Амстердам,  а на жителите и гостите се предоставя изключителната възможност да се надрусат спокойно с трева, без да се озъртат за полицаи.

Наркодилърите, които по правило се кръстосват с малки количества дрога, също могат да бъдат спокойни. Просто защото дори и да бъдат заловени от силите на реда, ще бъдат оправдани от съда. Практиката до момента показва, че въпреки изричното законово изискване, да им се наложи глоба до 1000 лева, няма да бъдат санкционирани и финансово. Понеже съдът в Бургас напълно ги оневинява.

До този почти невероятен абсурд, в абсолютен противовес с НК, се стигна след едно скандално становище на... Районния съд, с което на практика се декриминализира употребата на лека дрога в малки количества.

Решението е взето задкулисно и не е обсъдено с нито една обществена организация или институция, която работи по проблема. Не е дискутирано нито с полицията, нито с прокуратурата, с която ги дели само един етаж. За този парадокс прокурорите, а и полицаите, научили постфактум.

Направило им впечатление необяснимо високия брой на дела за притежание на марихуана, които приключвали с оправдателни присъди за подсъдимите. Само в рамките на два месеца 16 младежи на възраст от 18 до 24 години, изправени пред съда по това обвинение, са се измъкнали по живо, по здраво. Нещо повече, съдийските състави са били толкова благосклонни, че даже не са им наложили и финансова санкция, каквато чл. 354а изисква.

В частни разговори редови съдии споделили, че произнесли „присъдите“ под диктовка. Разкрили за тайно съвещание на канцеларно ниво в Бургаския районен съд, от където била „спусната“ въпросната заповед. Макар да не фигурира в писмен вид, и никога да не е била обнародвана, инструкцията била задължителна и се спазвала от всички.

„Оправданието на съда, че се касае за маловажни случаи, звучи смехотворно. Именно съдът, би трябвало да знае, че законът забранява всякакво държание на наркотични вещества, без значение на количество и всяко нарушение на разпоредбите се наказва. Получава се следният парадокс – законът забранява, а Бургаският съд разрешава. Разговаряли сме по проблема с колеги от цялата страна. Оказа се, че сме пионери. Подобно безобразие не съществува в нито едно съдилище в цяла България“, гневят се в прокуратурата.

Скандалът се разраства с пълна сила и вече излиза извън рамките на Бургас. За случая ще бъде информирано и правосъдното министерство с искане да бъде извършена незабавна проверка.

Министър Маргарита Попова ще трябва да разясни на прокурорите, а и на обществеността, как притежаването на каквото и да е количество дрога може да е законно, след като тази стока не може да се намери законово. И, как така една шепа местни съдии не само са превишили правата си с фриволно тълкуване на разпоредбите, но и са си позволили законодателна инициатива - именно легализиране на притежанието на т. нар. еднократна доза и по собствено усмотрение да прекрояват текстовете от НК, завършва www.desant.net.