Гласят 400 секции в чужбина; Треньор на Кобрата: Отлагането на боя е мениджърски трик

Спестяванията бавно се връщат в банките; 80 000 асансьора с части самоделки

 Гласят 400 секции в чужбина; Треньор на Кобрата: Отлагането на боя е мениджърски трик

24 часа

Мистериозна смърт на як, камила и 3 гаура затвори зоопарка в София

Мистериозна смърт на 5 тревопасни животни през уикенда затвори за неопределено време зоопарка в София.

В събота и неделя последователно умират 3 гаура - най-едрият вид диви говеда от Югоизточна Азия, един як и една камила. Причините за смъртта са неизяснени, общото е, че всички животни са тревопасни.
“Затворихме зоопарка и свикахме незабавно всички институции, които имат отношение, на проверка”, обясни вчера пред “24 часа” кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Видът на умрелите животни породи съмнения, че зоопаркът е нападнат от гръцките мушици, които заразяват с болестта син език преживните животни. По-късно през деня обаче от Българската агенция по безопасност на храните опровергаха съмненията. Ветеринари от агенцията веднага били повикани в зоопарка и взели проби от умрелите животни.

Изследванията ще бъдат готови до края на седмицата и тогава ще е ясна причината, коментираха вчера от БАБХ. Според ветеринарите 99% е сигурно, че не става дума за “син език”, въпреки че умрелите са само преживни животни. Клиничните признаци в зоопарка не били като на заразените от заболяването предимно овце, обхванало почти цяла България.




24 часа

Учени открили диамант в Чепеларе през 2011-а

“Микродиамантът, който бе открит край Чепеларе, е 100% доказан. Той се намира в университета в Лийдс”, казва д-р Иван Савов, преподавател по геология в английския град.

Българинът е научен ръководител на Дейвид Колинс, който пък е автор на докторска дисертация за чепеларския микродиамант. Находката е с размери 4-5 микрона и е намерена в южната част на града на 100 м от фабриката за производство на ски.

Труд

Спестяванията бавно се връщат в банките

Гражданите и фирмите постепенно възстановяват спестяванията си в банките след паниката през юни, става ясно от статистиката на БНБ за юли.

През миналия месец домакинствата са увеличили парите си по сметки в трезорите със 120 млн. лв., без да се броят лихвите, става ясно от данните. Така юнският отлив на средства на домакинствата в размер на 480 млн. лв. вече е спаднал до около 360 млн. лв. В резултат парите на населението в трезорите в края на юли възлизат на 38,71 млрд. лв. при 39,06 млрд. лв. в края на май.

По информация на БНБ в дните на паниката преди затварянето на КТБ от банката бяха изтеглени около 1 млрд. лв., а от Първа инвестиционна банка - към 800 млн. лв. Още през юни обаче по-голямата част от средствата - около 1 млрд. лв., се върнаха обратно в банковата система.

Труд

Треньор на Кобрата: Отлагането на боя е мениджърски трик

Кубрат Пулев-Кобрата няма да се бие с шампиона в тежка категория на профибокса Владимир Кличко на 6 септември в Хамбург. Украинецът поиска отлагане заради разтежение на бедрото.

"Кличко е контузен. Пулев ще трябва да почака за мача си за световните титли. По всяка вероятност в края на октомври", потвърдиха от германския клуб на българина "Зауерланд" в туитър.

Борислав Бояджиев, един от треньорите на Кобрата, заяви: "Това са мениджърски трикове, за да се наруши подготовката на Кубрат. Може обаче и да се е контузил, защото боксът е рисков спорт. Кобрата бе в такава форма, че имаше 50 процента шанс да победи. Сега вече не се знае какво ще стане."

Труд

80 000 асансьора с части самоделки

За 2/3 от асансьорите в България липсват качествени резервни части. Това важи за съоръженията, произведени преди края на 80-те години на миналия век, които са около 80 000 от общо близо 120 000. Оригинални части за тях вече не се произвеждат, а ремонтите се правят с детайли, изработени в работилници и леярни, показа допитване на “Труд” до по-големите ремонтни фирми.

Монитор

Гласят 400 секции в чужбина

Това съобщиха вчера от външното министерство по повод организацията на парламентарния вот зад граница на 5-и октомври.

„Сигурните секции към момента са 293, но те може да достигнат 350 - 400. За да направим добре финансовите си разчети, ние предпочитаме да заложим на максималната очаквана бройка”, заяви  главният секретар на МВнР Веселин Вълчев. Ако прогнозата му за разкриването на толкова много секции се оправдае, имало опасност сумата от 1,2 млн. лева, предвидени за организацията и провеждането на вота зад граница, да се окаже недостатъчна.

„За европейските избори имахме 167 секции и бюджет от 710 000 лева, а увеличението от 167 на 400 представлява ръст на средствата с 240%”, аргументира се той. На фона на този скок увеличението на сумата било с едва 180%, което давало основание за опасенията.

Подобен прецедент с недостиг на предвидени средства вече е имало, затова от МВнР са се подготвили и за този сценарий. Допълнителните пари щели да бъдат осигурени от бюджета на министерството.