Енерго-Про поставя предпазни средства за прелетните птици

Всяка година екипи на Енерго-Про предприемат мерки за обезопасяване на участъци от електрическата мрежа, които са най-предпочитани за кацане от прелетните птици при тяхната миграция. Тези зони се идентифицират от собствен опит, както и в сътрудничество с природозащитни организации. Мерките се извършват паралелно с дейностите, свързани с огледите и проверките на техническото състояние на електроразпределителната мрежа на територията на Североизточна България.

Енерго-Про поставя предпазни средства за прелетните птици

Всеки сезон птиците избират различни места за формиране на своите прелетни ята и това затруднява точното определяне на участъците от мрежата, които трябва да бъдат обезопасени, коментират от дружеството. Независимо от това Енерго-Про продължава действията си в посока обезопасяване на съоръженията в района на предполагаемите прелетни маршрути. Поставянето на предпазни средства защитава живота на птиците и същевременно намалява възможностите за смущения и аварии по съоръженията от мрежата, които биха причинили неудобство на голям брой клиенти на компанията.

Миналата седмица екипи на дружеството монтираха птицебрани в района на въздушен електропровод Новаково 2 край Аксаково, с което беше изпълнено предписание на РИОСВ – Варна.

Монтажът на защитни средства продължава и в други райони на Североизточна България.