В и К – Добрич въвежда електронно разплащане на сметките за вода

До края на месеца ще бъде готов програмният продукт, който ще съвмести базата данни на дружеството с банките. Въвеждат се и електронните карнети в Добрич.

В и К – Добрич въвежда електронно разплащане на сметките за вода

В рамките на месец – два се очаква да бъде въведено онлайн плащането, незабавното инкасо или разплащането с кредитна или дебитна карта на терминал в касите.



В момента се извършва райониране на Добрич, което трябва да приключи до края на август, за да бъдат въведени и електронните карнети, подобно на община Добричка, съобщи управителят на В и К Юлиян Иванов. Припомняме, че чрез тях всеки проблем ще бъде отразяван в базата данни на сайта на В и К и ще е видим от всички потребители.

Чрез GPS инкасаторите ще бъдат видими в реално време къде се движат. Тази система позволява двустранен контрол, както от страна на клиентите, така и от управителя на дружеството. По този начин ще се редуцира максимално служебното отчитане на водомерите и двойното таксуване, ако на даден адрес в момента на засичане няма никой, т.е. инкасаторите ще бъдат принудени да спазват стриктно задълженията си, а не да разпределят общата вода само на добросъвестните платци.

Инж. Юлиян Иванов даде много висока оценка на въвеждането на електронните карнети в община Добричка в края на миналата година. Събираемостта на сумите за потребена вода е скочила с 23%. Разкрити са много нелегални потребители, в къщи, които се водят необитаеми. Инкасаторите вече отчитат всеки адрес. Отчита се и още един положителен факт – ромите по селата също вече си слагат водомери. Що се отнася до циганската махала в Добрич – там са инсталирани над 300 водомера от началото на управлението на инж. Иванов, а събраните стари задължения са над половин милион лева.

Над 2 млн. лв.  костват на дружеството щетите, нанесени от наводнението на 19-ти юни, за които се очаква възстановяване от държавата.