Настаниха ранените щъркели в добричкия зоопарк

РИОСВ - Варна днес връчи предписание на "Енерго Про мрежи" АД за монтиране на птицебрани върху стълбовете на проводници в района на Аксаковска панорама.

Настаниха ранените щъркели в добричкия зоопарк

Ако то не се извърши до 20 август, съгласно Закона за опазване на околната среда, наказанието е от 2 000 до 20 000 лева.




Сигналът за намерени мъртви щъркели в района на Аксаковска панорама – Военно поделение, кв. Владиславово, е подаден в РИОСВ - Варна в 16.30 часа на 10 август.  Около 19 часа, със съдействието на сигналоподателите, намерените два живи екземпляра са временно настанени в ОП “Зоопарк – Варна”. На 11 август екип от експерти на РИОСВ - Варна извърши проверка на района. След обход по трасето на електропровода, са намерени 30 мъртви щъркела, разположени под електрическите стълбове и два на стълбовете, всички с видими следи от обгаряния.

Днес щъркелите от Зоопарк – Варна са преместени в Центъра за защита на животните и природата в Добрич, който е лицензирана зоологическа градина и спасителен център. В района на ВЕЛ “Новаково 2” днес е открит още един ранен щъркел, който също е настанен в Центъра за защита на животните и природата в  Добрич.

От началото на лятото до момента, РИОСВ - Варна се е разпоредила за настаняване на 12 бедстващи или ранени екземпляри от вида “Бял щъркел” в Центъра за защита на животните и природата в град Добрич.