Общината изпраща второ искане за финансова помощ след наводнението

Първото е изпратено на 11 юли, средства все още не са получени.

Общината изпраща второ искане за финансова помощ след наводнението

Община Добрич днес изпраща второ искане до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, съобщи заместник кметът арх. Пламен Ганчев.




Щетите, причинени от наводнението на 19-20 юни, в осем общински обекта - Детска ясла 6, ЦДГ 23, ЦДГ 24, училищата "Гео Милев", "Славейков", "П. Волов" и "Хан Аспарух", ДКЦ 2, са на общо стойност 989 000 лева. Община Добрич иска от комисията възстановителна помощ в размер на 877 223 лева - колкото е размерът на щетите минус получените застраховки и дарения.

В искането са включени нови 29 жилищни сгради. За тях се иска помощ е размер на 205 900 лева. В първото искане към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане бяха включени 49 жилищни сгради частна собственост, като щетите, причинени от потопа, възлизат на 331 725 лева.

Община Добрич кандидатства пред комисията и за общо 746 000 лева за аварийно-възстановителни работи и дейностите по трасето на река Добричка.

След наводнението от кмета на града са издадени 31 заповеди за премахване и 53 за възстановяване на жилищни сгради, съобщи още арх. Пламен Ганчев.