13 300 души глоби КАТ само за седмица

Припомняме, че във връзка със засилване на контролната дейност за нарушения на Закона за движението по пътищата, ГД „Охранителна полиция“ предприе активна контролна дейност при спазване на принципа за “нулевата толерантност” към всички нарушители на закона.

13 300 души глоби КАТ само за седмица

Контролът е съсредоточен предимно по автомагистрали, главни пътища І-ви и ІІ-ри клас, след анализ на пътно-транспортната обстановка. Част от полицейските екипи са били пренасочени към малките населени места, съобщават от МВР.




Само за периода от 30 юли до 7 август са санкционирани 13 286 души. Най-много са нарушенията за управление на МПС с превишена скорост - 2 204. Други 1519 са санкционирани за неизползване на обезопасителни колани и каски. Установени са 445 водачи, седнали зад волана под въздействието на алкохол и трима – след употреба на наркотици.

618 са установените неправоспособни шофьори. Без валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите” са шофирали 72 души.

За неправилно поведение на пешеходците по пътното платно - пресичане на неопределените за това места или неспазване на светлинните сигнали на светофарните уредби, са санкционирани общо 502 души, а 491 са шофьорите, неспазили предимството на пешеходец.

За други нарушения, сред които: използване на телефон, техническа неизправност, неправилно спиране и паркиране, червен сигнал и други, са били глобени 7432-ма.