Областният управител свиква политическите сили на консултации за състава на РИК

За Осми Добрички избирателен район с 6 мандата за депутати, членовете на Районната избирателна комисия трябва да бъдат 13 или 15

Областният управител свиква политическите сили на консултации за състава на РИК

Днес областният управител Недко Марчев изпрати писма до централните ръководства на: ПП „ГЕРБ", КП „Коалиция за България", ПП „ДПС", ПП „Атака", КП „България без цензура, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение „Гергьовден", КП „Реформаторски блок", с което ги уведомява за насрочени консултации на 9 август 2014 г.



В райони с до 9 мандата за народни представители, какъвто е Добричкият, комисията има до 13 членове (чл. 61, ал. 4 от ИК), но тъй като съгласно чл. 61, ал. 6 от Изборния кодекс партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени, имат право на по един свой член в районната избирателна комисия, извън броя на членовете по ал. 4.

Консултациите относно състава на Районната избирателна комисия за произвеждане на изборите за народни представители за Народно събрание на 5 октомври 2014 г., ще се проведат в събота, от 10 часа, в зала «Пресцентър» на Областна администрация - Добрич.

Партиите ще трябва да представят писмено предложение за състава на РИК, което съдържа имената на предложените лица, длъжност в комисията, образование, специалност и партията или коалицията, която ги предлага. Изисква се и копие от удостоверението за актуално правно състояние на партията издадено не по-рано от 5 август 2014 г., или решение за регистрация на коалицията в ЦИК за участие в изборите за 42-ро Народно събрание или участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2014 г.