Розова ракия и лавандулово вино на празника на етеричномаслената култура в Ген. Тошево

Да бъде създаден празник на лавандулата съществува от години като идея в семейството на тракийката Нина Гергинова, която е главен двигател за организирането му за първи път у нас в чирпанското село Средно Градище, а вчера и в град Ген. Тошево.

Розова  ракия и лавандулово вино на празника на етеричномаслената култура в Ген. Тошево



За реализацията в нашия регион й помагат приятели от Добрич и Ген. Тошево и най-вече Юлия Пенкова, чиято фамилия отглежда около 80 дка с ароматната култура в землището на село Победа.


Идеята е всяка година да се ознаменува началото и края на прибирането на реколтата и да се отдаде заслуженото на лавандулата като индустриална култура.


Акцент в празника бе срещата между производители, собственици на дестилерии и агроспециалисти, на която бяха обсъдени основни теми: как да се постигне високо качество на лавандуловото масло и какво е важно да се знае за отглеждането на етеричномаслената култура.



Нина Гергинова срещна десетки производители на лавандула в добрички регион със специалисти като бившия директор на "Казанлъшка роза" Росен Георгиев и собственика на 3 детилерии Стефан Иванов


На базара, разположен край басейна в парка на Ген. Тошево се предлагаха лавандулово масло, цвят и китки от растението, артистични сувенири и др. Интерес събуди лавандуловото вино от чирпанския регион – добито от лозови насаждения, които са посадени върху стар лавандулов масив, което придава на напитката лек ароматен нюанс. Гюловата ракия също намери много почитатели.






За децата беше изградена специална шатра, където чрез игри и забавления да бъдат възпитавани в респект към тази култура.