Никола Манев открива изложба в Двореца днес

Културен център Двореца – Балчик представя: "Моята България" - изложба – живопис на академик Никола Манев в галерия „Тихото гнездо“. Откриването е от 18.30 часа.

Никола Манев открива изложба в Двореца днес

Никола Манев е български художник, който живее и твори в Париж, Франция.
Роден е в Пазарджик, отрасъл в Чирпан, завършва художествената гимназия в София, а през 1962 г. е приет във френската Академия по изящни изкуства, където завършва „живопис“ в класа на проф. Морис Брианшон.



Академик Манев има зад гърба си над 150 самостоятелни изложби в цял свят и множество групови изложби и биеналета. Над 3000 негови творби са притежание на държавни и частни колекции и музеи в над 30 страни по света.

През април 2000 г. Никола Манев купува старинна възрожденска къща в Чирпан, възстановява я и я завещава на града. Тя дели общ двор с къщата-музей „Пейо Яворов“. Заедно с къщата Никола Манев дарява 40 свои картини от различните периоди на творческия си път.

През 2008 година Никола Манев става академик на Българската академия за наука и изкуство.
2013 година е удостоен с почетен знак на Министерството на културата -"Златен век", за цялостен принос в изобразителното изкуство. Сред постоянните теми в творчеството на художника са „Небесни магистрали" и „Парижки комини".

Вече 52 години, Никола Манев живее и твори във Франция. Почетен гражданин е на градовете: Чирпан, Варна и Пазарджик. В настоящата експозиция "Моята България", авторът обещава да изненада с платна в които присъства Родината.