Детелина Николова се среща с гражданите, които очакват помощи

Срещата ще бъде в средата на седмицата, съобщи кметът на Добрич. Тя ще им разясни как ще се разпределят помощите, които са постъпили до момента.

Детелина Николова се среща с гражданите, които очакват помощи


Припомняме, че от БЧК отпускат близо половин милион лева на Добрич. 912 души общо са подали заявления за помощ в общината, социални грижи, БЧК и гражданската инициатива „Да помогнем на Добрич“. Общественият съвет е установил, че по няколко души са подавали заявления за едно жилище. Затова се синхронизират списъците от 4-те институции, за да не се допусне дублиране. Работи се с базата данни на Гражданска регистрация и обслужване на населението (ГРОН).



Тук се появила нова трудност, защото не винаги постоянният адрес на заявителя отговаря на адреса, на който е пострадалият от наводнението имот, а в общината гражданите са регистрирани по постоянен адрес. 

В събота е приключила работата по установяване на всички домакинства, които отговарят на първите два критерия на Националния съвет на БЧК за разпределение на помощите, а именно: напълно разрушени или подлежащи на събаряне домове. 176 анкетни протокола са прегледани на 19 юли и са извършени социалните оценки на щетите в тези обекти. Общо 345 пострадали домакинства са оценени досега, съобщи Детелина Николова. Работата продължава и утре.

В края на тази седмица данните ще бъдат в Националния съвет на БЧК, откъдето се очакват постъпленията.

От Общината са разпратени писма до ВиК, ЧТК, Енерго Про, камарите на строителите, архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране, с молба да помогнат във възстановяването на жилищата на пострадалите безвъзмездно или на минимални цени. Николова е внесла предложени в ОбС всички административни такси по възстановяването на наводнените жилища да отпаднат. Очаква се то да бъде прието на предстоящата сесия, на 29 юли.