Липсата на млади кадри и оборудване - основни проблеми на добричката болница

Това стана ясно на протеста на лекарите в Добрич днес. Около 20 човека от персонала на МБАЛ излязоха пред болницата между 12.00 и 12.30 часа.

Липсата на млади кадри и оборудване - основни проблеми на добричката болница



Добричките лакари се включиха в днешния национален символичен протест на университетските и общинските болници в страната, чието основно искане е спашна актуализация на бюджета на здравната каса.


Недостигът на средства и персонал е причината да протестираме, обясниха събралите се днес по обед пред МБАЛ - Добрич. Според тях добричката болница, за разлика от много други в страната, няма забавени плащания, но при очакваното намаляване на приходите, то и тя ще започне да трупа задължения.


Липсват млади лекари в болницата, заради ниското заплащане - никой не работи вече за снимка, заяви хирургът д-р Демир Демиров. Той обясни, че в редките случаи, когато млади медицински специалисти са се прибирали в Добрич, след няколко месеца стаж са заминавали за чужбина.

Друг много голям проблем за болницата в Добрич е липсата на средства за обновяване на оборудването. Апаратурата е остаряла в почти всички отделения, категорични са протестиращите.


Истината е, че няма средства, с които да работим нормално, заяви д-р Галя Василева - председател на районната колегия на Български лекарски съюз. Тя прикани пациентите също да се включат в протестите, защото според нея всички сме потърпевши от реформата. Българският лекар умее, знае и работи на ниво, независимо с какви средства разполага, похвали колегите си председателят на БЛС за Добрич.