Френският посланик се срещна с кмета и областния управител на Добрич

Посланикът на Франция Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан днес е на опознавателна визита в Добрич.

Френският посланик се срещна с кмета и областния управител на Добрич

Дипломатът посещава за първи път Добрич с цел да за се запознае с пакета от социални услуги, които предлага Община Добрич. При срещата си с кмета Детелина Николова, той  бе  запознат с икономическата характеристика на Добрич и региона. Кметът акцентира върху социалните и културни проекти на общината с френски градове, финансирани по европейски програми. Един от тях е „Заедно за безопасността на регионите“, чиято цел бе междурегионално сътрудничество между градовете Добрич и Сент Ерблен с цел проучване, обмен на добри практики и ноу-хау в областта на превенцията на риска. Детелина Николова  информира френския дипломат за процеса на деинституционализация и грижите за децата в риск. Посланикът беше впечатлен от отличията и наградите на Добрич, които според думите му доказват ефективна и устойчива политика на управление на общината. Прояви интерес към структурата на общинската администрация и проектите, които Община Добрич изпълнява с финансиране от европейските фондове. Дипломатът се интересува от процеса на финансова децентрализация в българските общини и потърси очакванията на кмета Николова в тази посока. Той бе запознат и с дългогодишното сътрудничество между Националното сдружение на общините и Сдружението на френските общини. Детелина Николова подари на френския посланик и придружаващите го лица представителни материали за Добрич и региона и добруджански мед.




В рамките на своята визита в Добрич френският посланик се срещна и с областния управител Недко Марчев. Губернаторът запозна госта с характеристиките на региона по отношение на приоритетните направления от икономическия профил на областта  - селското стопанство и туризма. Двете страни се съгласиха, че е необходимо активизиране на сътрудничеството между двете държави и изразиха желание да съдействат в рамките на своите правомощия за надграждане и по-нататъшно развитие на  потенциала в сферата на бизнеса, инвестициите, туризма и културата на регионално ниво.

Програмата на Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан включва още посещения на детска градина „Надежда“, центъра за обществена подкрепа към Фондация „Ръка за помощ“, центровете за настаняване от семеен тип, АЕМО „Стария Добрич“ и Градски парк „Свети Георги“.