Съдят близнаци, ограбили добричлийка

Окръжен съд – Добрич даде ход на наказателно дело за грабеж срещу 28-годишните близнаци Ивелин и Радослав Ат. Манолови от Добрич.

Съдят близнаци, ограбили добричлийка
Според обвинителния акт двамата са извършили престъплението 28 дни след като излезли от затвора. Обвинението посочва, че след 19,10 ч. на 19.06.2008 г. двамата следили движението на пострадалата 54-годишна жена от местоработата й в златарски магазин в центъра на Добрич, до ул. „Ильо Войвода”, зад църква „Св. Георги” в Добрич. Те се придвижвали с лек автомобил „Фолксваген Голф”. Като стигнала до ул. „Ильо Воевода” жената видяла колата спряна до тротоара и с отворена предна дясна врата. Ивелин стоял пред автомобила и имитирал разговор по мобилния си телефон. Като се изравнила с отворената врата, той нападнал пострадалата в гръб, сграбчил я и се опитал да я вкара в автомобила. Жената започнала да крещи и да се дърпа. Ивелин разбрал, че няма да успее да я вкара в колата, продължил да я държи с едната ръка, а с другата започнал да дърпа дамската й чанта. Съпротивата й била упорита и нападателят я ударил с юмрук в лицето. Жената паднала на земята, но не пускала чантата си. През това време Радослав бил изтеглил автомобила на около 15 м напред.

Виковете за помощ били чути от свидетел, покарай когото минал автомобилът, когато завил по ул. „Ильо Воевода”. Мъжът видял падналата на земята жена и нападателят над нея да дърпа чантата й. Свидетелят се затичал към тях. Преди да стигне до мястото на инцидента, Ивелин побягнал. Свидетелят го настигнал в момента, в който се опитвал да влезе в автомобила. Двамата се сборичкали, като свидетелят му казал да даде откраднатото. Ивелин му дал мобилен телефон, който държал в лявата си ръка и успял да се отскубне и да избяга.

Свидетелят дал телефона на пострадалата, като мислел, че е неин, а тя го е предала на полицията.

Обвинителният акт посочва, че подсъдимите са били обявени за общодържавно издирване на 20.06.2008 г. На 03.07.2008 г. те направили опит да пресекат по нелегален начин сухопътната граница между България и Румъния. При преминаването й били задържани от румънските власти, а в тях било открито огнестрелно оръжие. На 28.09.2010 г.. били задържани от българските органи на реда при влизане в България през ГКПП Русе - Дунав мост.

Ивелин има висше образование, не е семеен, не работи, многократно е осъждан.

Радослав има висше образование, не е семеен, безработен е, многократно е осъждан.

Днес Окръжен съд – Добрич, изслуша пострадалата и четирима свидетели. Приети бяха изготвените от три вещи лица оценъчна експертиза на дамската чанта и вещите в нея, две технически експертизи на мобилния телефон, взет от Ивелин и съдебно–медицинска експертиза на пострадалата.

Двамата обвиняеми не се признаха за виновни и обясниха, че търсели на въпросната улица сервиз за климатици. Ивелин признава, че е ударил пострадалата, но отрича да е дърпал чантата й. Той бил шокиран, когато го настигнал свидетелят на инцидента. Радослав обясни, че след като брат му слязъл на улицата, за да търси сервиз, той продължил с колата, защото нямало къде да паркира. Двамата признаха, че са минали границата по черно, защото имали наложена забрана да напускат България.

По молба на адвоката им да бъде изискана кадастрална карта на територията, по която пострадалата е стигнала от местоработата й до мястото на инцидента, делото бе отложено за събиране на доказателства. То ще продължи на 28.04.2011 г.