280 комбайни ще жънат в Добричко

Областният управител Недко Марчев: Да се заостри вниманието за успешно прибиране на реколтата в областта

280 комбайни ще жънат в Добричко

Областният управител на Добрич днес проведе работна среща с в.н.д. началник на ОУ ПБЗН Дарин Димитров, на която бяха обсъдени предприетите мерки за осигуряване на пожарната безопасност през жътвената кампания. Недко Марчев определи като приоритетна задача успешното прибиране на реколтата.



Гл. инспектор Дарин Димитров информира областния управител, че жътвата е започнала в цялата област. Към момента са ожънати общо 70 000 дка, от които - 40 000 дка ечемик и 30 000 дка пшеница. След извършената проверка на земеделската техника, до участие в жътвената кампания са допуснати 280 комбайни и 950 други машини - трактори, камиони с ремаркета и др. Ежедневно се проверява за спазване на забраната за опалване на стърнища и други растителни отпадъци, съгласно Закона за опазване на земеделските земи.

Във връзка с повишаване на опасността от възникване на пожари в селското стопанство и горите, с цел подобряване на превантивната дейност и намаляване до минимум на вредните последствия и щетите от тях, е изготвена заповед на областния управител на Добрич, в която са регламентирани задълженията на длъжностните лица по опазване на реколтата от пожари.