Цветлин Йовчев: Общините трябва по най-бързия начин да подготвят документите за Комисията за подпомагане

В координация с кметовете трябва да уточним от какво имат най-много нужда хората. Ще търсим начини, включително и чрез външна помощ, да бъдат доставени бързо тези неща, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред журналисти в Министерския съвет във връзка с наводненията миналата седмица.

Цветлин Йовчев: Общините трябва по най-бързия начин да подготвят документите за Комисията за подпомагане

Той добави, че местната администрация трябва да си свърши работата по най- бързия начин, за да се подготвят оценките и документите за Комисията за подпомагане. „Ще свикаме заседание, за да може да бъдат отпуснати средства. Вероятно ще ги разделим на две. За домовете на хората сравнително бързо може да бъде извършена оценката. За по-големи инфраструктурни обекти ще е необходимо повече време“, обясни Йовчев. „Ще се опитаме в максимална степен да подпомогнем хората. Търсят се резерви, които могат да бъдат използвани и с други средства от бюджета. Такова разпореждане даде министър-председателят и всички министри работят активно в тази посока“, каза вицепремиерът.

Министър Йовчев отбеляза, че към момента няма точна оценка за щетите. „Не мога да твърдя със сигурност, но едва ли щетите ще достигнат до такива размери, че да имаме право да се обърнем към фонда Солидарност на ЕК, за да използваме средства от там“, каза вицепремиерът и отбеляза, че минималната граница е 232,5 млн. евро. На въпрос дали държавата разполага с фургони, в които да се настанят хората, останали без дом, министърът потвърди. „В момента вече такива фургони се транспортират. Ако има нужда, ще бъдат осигурени още“, заяви Йовчев.