Носител на "Златна палма" в журито на дванадесетия филмов фестивал "В Двореца" - Балчик 2014

Церемонията по откриване на фестивала ще се проведе в Каменната зала на комплекс "Двореца" на 28 юни, събота от 13.00 часа. В 21.00 часа на плажа под Двореца ще започне първият концерт от програмата на Music Palace Fest, който отново ще бъде с вход свободен и ще представи младия американски музикант и поет Брайън Смит.

Носител на "Златна палма" в журито на дванадесетия филмов фестивал "В Двореца" - Балчик 2014

Международно жури ще оценява състезателните програми на дванадесетото издание на фестивала за късометражно кино „В Двореца“ в Балчик. В състава му са Уве Шмелтер (Германия), Маргарита Мош (Португалия), Мариан Кришан (Румъния), а също така и българите Георги Дечев, Георги Тенев и Чавдар Пенчев.



Мариан Кришан е румънски киносценарист, режисьор и продуцент. През 2008 г.  е отличен с престижната награда „Златна палма“ от кинофестивала в Кан за късометражния си филм „Мегатрон“. Филмът е носител на още множество награди от престижни европейски кинофестивали, като печели признание и положителни отзиви и от страна на филмовата критика и публиката.

За първи път в рамките на фестивала ще се проведе конкурс за най-добър късометражен филм от Черноморския регион, който ще бъде журиран от Файзал Куреши (Великобритания) и фестивални директори от Германия и Финландия – Хайнц Херманс (interfilm-Berlin) и Елина Рислаки (Helsinki Short Film Festival). Ще се състезават 15 филми от Турция, Грузия, България, Украйна, Русия, Азербайджан и Румъния.

В рамките на седем дни – от 28 юни до 4 юли, всички прожекции ще бъдат със свободен вход както в традиционно познатите фестивални зони в комплекс “Двореца”, така и в зоната за външни нощни прожекции на плажа под “Двореца”.

Тази година конкурсните програми на Международния фестивал за късометражно кино “В Двореца” в Балчик ще представят 116 филми в състезание за големите награди от форума и общо 18 панорамни програми, курирани в партньорство с водещи европейски кинофестивали. На победителя от международния конкурс за документален филм, в който се състезават 17 филми, ще бъде присъдена наградата “Дисекция на Демокрацията” – за филми с активна гражданска позиция.   

Тазгодишното издание на фестивала ще излъчи за първи път общо 18 паралелни панорамни програми, включващи палитра от най-отличаваните и качествени игрални, анимационни, документални и експериментални късометражни филми от цяла Европа. Застъпени ще бъдат престижни международни и национални фестивали от Италия, Унгария, Хърватия, Латвия, Германия, Финландия, Словения, Русия и Португалия. За първи път Международният фестивал за анимационно кино"Аниматека" в Любляна ще представи панорама на най-добрата словенска анимация, а друг акцент ще бъде поставен от Международния фестивал за късометражно кино в Берлин - interfilm, който чрез специално курирана  програма ще фокусира вниманието ни върху проблемите, свързани с околната среда и градските пространства.

Приблизителното времетраене на кинопрограмата възлиза на над 3240 минути или 54 часа кино в рамките на седемте дни на маратона. Всички прожекции от програмата му са със свободен достъп.