Обстановката в крайморските общини

След падналите обилни валежи през изминалото денонощие, 115 литра на кв. м (най-много за област Добрич), най-сериозно е положението в селата Смин и Черноморци, съобщават от Община Шабла.

Обстановката в крайморските общини

Придошлата вода е наводнила къща в село Черноморци, до която пожарната кола на РС ПБЗН не е могла  да достигне. В община Шабла няма бедстващи хора, по данни на Гражданска защита в Общинската администрация.

Валентин Василев,  управител на  ЕТ „НАВА”, с. Захари Стояново съобщи, че преминаващатата  вода през селота е заляла асфалта, който  според него се е превърнал в река,  широка 60 м,  с  дълбочина 1 м,  влачейки по пътя си съдове за смет, пчелни кошери и други. Там количеството на валежите е 150 л на кв. метър и продължава да вали.  Василев съобщи, че 80% от пшеницата е на земята.

В Шабла,  по улиците „Лозенец” и „Равно поле” паднали дървета са скъсали електропровод. Работници от Общинската фирма прибират падналите  клони по улиците на града, за да не се затруднява движението. Две трети от коритото на дерето преминаващо през Шабла е пълно. Валежите продължават,  придружени със силен вятър.



Пътят Каварна – Балчик е непроходим, поради наводнени участъци, съобщават от Община Каварна. Проблемът е край село Божурец. Препоръчваме да не се предприемат пътувания.

Към момента има подадени сигнали за наводнени къщи в град Каварна, с. Българево, с. Вранино, с. Септемврийци.

Помпената станция в местността Болата е залята, поради тази причина в с. Българево няма вода.

В село Септемврийци са прекъснати мобилните комуникации в резултат на обилните валежи и бурния вятър. Няма данни за пострадали хора.
Валежите продължават!

Усложнената метеорологична обстановка през последната нощ и продължаващият дъжд създават проблеми за жителите на община Балчик. Най-тежко е положението в село Кранево, където придошлата река събори няколко моста и наводни крайбрежната част на селото. От снощи дежурни екипи работят по отстраняване на авариите и възстановяване на електричеството.

Затворен е пътят в местността "Кулака" в Балчик. Наводнени са мази на жилища. Гражданите могат подават сигнали за нередности и проблеми на телефоните на дежурния в местната администрация: 0895554112 и 0579 72523.

Кметовете на населени места в общината следят нивата на язовирите и при нужда са готови да алармират специализираните служби.

Пътят Балчик - Добрич е затворен от сутринта заради наводнение на пътното платно в района на село Приморци. Придошлите води в района на резервата Балтата пречат на нормалния трафик между Албена и Кранево.

Община Балчик съветва жителите на града и селата в региона да не предприемат пътувания докато ситуацията не се нормализира.